Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, care prevede că pacienții nu trebuie să plătească testul anti-Covid la internarea în spital.
”Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare.
Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
De asemenea, managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.
”Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai precizează Ministerul Sănătății.
Donatorii de celule stem hematopoietice, scutire de la plata asigurărilor de sănătate. MS: Vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani
Donatorii de celule stem hematopoietice vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare, dacă nu obțin venituri (venituri din muncă, pensie sau din alte resurse), potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății vine cu precizări suplimentare.
”Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.
Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie”, arată Ministerul Sănătății.
Ce prevede documentul
OG 37/2022 publicată în Monitorul oficial, introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS. Este vorba, mai exact, despre exceptarea de la plata CASS, începând cu data de 18 septembrie 2022, a donatorilor de celule stem hematopoietice.
”Donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare... Donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificaţi ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare şi monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse”, se arată în ordonanță.
Exceptarea de la plata CASS pentru donatorii de celule stem se va aplica timp de zece ani de la momentul donării. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.