Pacienții în fază terminală preferă să își petreacă ultimele zile acasă, în prezența celor dragi. Cercetătorii japonezi care au studiat pacienții cu cancer în fază terminală au ajuns la concluzia că cei care aleg să moară acasă ajung să trăiască mai mult decât cei care aleg să moară la un spital. Cei mai mulți oameni ar prefera să moară acasă, înconjurați de cei dragi.
Cu toate acestea, de multe ori viața lor se termină într-un spital. Potrivit unui raport din 2014 al Institutelor de Medicină (OIM), persoanele care se apropie de sfârșitul vieții se confruntă adesea cu tranziții multiple între unitățile medicale și spitalizările care pot fi prevenite. Aceste experiențe pot fragmenta furnizarea de îngrijire și pot crea provocări pentru pacienți și familii.
Un nou studiu din Japonia sugerează că alegerea de a muri acasă ajută de fapt pacienții cu cancer în fază terminală să trăiască mai mult. O echipă de cercetare a examinat 2.069 de pacienți. Au fost 1.582 de pacienți care au beneficiat de îngrijiri paliative spitalicești și 487 care au primit îngrijiri paliative la domiciliu. Cei care au ales să primească îngrijiri la domiciliu au trăit mai mult decât cei care au ales să rămână într-un spital, potrivit Healthline.
Vezi și: Hainele strâmte, efect asupra sănătății. Cum se manifestă simptomele
Calitate vs. cantitate
Rezultatele, publicate în revista Cancer, extind conversația în jurul unei schimbări în sistemul medical american și a calității vieții în ultimele zile ale unei persoane. Dr. Jun Hamano, profesor asistent la Universitatea din Tsukuba, a declarat că pacienții și familiile lor tind să se îngrijoreze că îngrijirea la domiciliu nu va oferi calitatea îngrijirii pe care o va oferi un spital. Cu toate acestea, petrecerea ultimelor zile sau luni acasă nu înseamnă neapărat că viața ar fi scurtată.
"Pacienții, familiile și clinicienii ar trebui să fie asigurați că o bună îngrijire la domiciliu nu scurtează viața pacientului și chiar poate obține o supraviețuire mai lungă", a declarat Hamano.
Echipa de cercetare spune că rezultatele sugerează că oncologii nu ar trebui să ezite să ia în considerare îngrijirea paliativă la domiciliu pentru pacienți pe motiv că aceștia nu pot beneficia de același tratament medical precum cei din spitale.
Vezi și: Semiluna de pe unghii, diagnostic pentru anumite boli. Ce înseamnă când lipsește
Îngrijirea paliativă, abordarea preferată
Raportul OIM, Dying in America, a constatat că există o schimbare în modul în care oamenii aleg să-și petreacă ultimele zile. Cele mai multe directive de îngrijire în avans sunt axate pe atenuarea durerii și a suferinței.
Rolul îngrijitorilor familiei se schimbă, de asemenea. Sarcinile de îngrijire personală și de uz casnic s-au extins pentru a include sarcini medicale și de asistență medicală, cum ar fi asigurarea medicației.
The Washington Post a raportat că, în timp ce progresele medicale pot prelungi viața unei persoane, multe dintre aceste măsuri - inclusiv CPR, dializă și tuburi de hrănire - sunt adesea dureroase și nu prelungesc de fapt viața.
Vezi și: Insuficiența respiratorie, urgență medicală. Somnolența și senzația de sufocare, printre simptome
Planificarea în avans
Una dintre problemele majore în a permite pacienților în fază terminală să-și direcționeze propria îngrijire la sfârșitul vieții este că aceștia ar putea fi în imposibilitatea de a lua propriile decizii.
"Majoritatea acestor pacienți vor primi îngrijiri spitalicești acute de la medici care nu îi cunosc. Prin urmare, planificarea în avans a îngrijirii este esențială pentru a se asigura că pacienții primesc îngrijire care reflectă valorile, obiectivele și preferințele lor", se arată în raportul OIM.
Potrivit unui raport din 2014 care apare în American Journal of Preventive Medicine, doar 26% din aproape 8.000 de persoane chestionate au avut directive de îngrijire în avans.
Apropierea morții, prevestită prin semne clare, cu o lună înainte. Ce se întâmplă în ultimele ore de viață
Apropierea morții este etapa finală a călătoriei noastre pe pământ. Grija pentru o persoană dragă prin etapa finală a vieții nu este niciodată ușoară. Fie că purtați toată responsabilitatea sau doriți doar să fiți acolo pentru ei, probabil că vă întrebați la ce să vă așteptați.
Familiarizarea cu simptomele de la sfârșitul vieții la adulții mai în vârstă vă poate ajuta să înțelegeți cu ce se poate confrunta persoana iubită și să faceți o tranziție lină pentru toată lumea.
Cronologia simptomelor de sfârșit de viață
Toată lumea este diferită, așa că nu trebuie să vă așteptați să vedeți toate aceste semne de sfârșit de viață la fiecare persoană în parte. De asemenea, persoana iubită va progresa în ritmul propriu, care ar putea fi semnificativ rapid sau lent, arată Healthline.
Vezi și: Elon Musk, în România. Ce este Sindromul Aspreger de care suferă miliardarul
Apropierea morții, ce se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul vieții
Unele dintre primele semne au de-a face cu un sentiment de resemnare. Care pot implica starea de spirit scăzută, lipsa de motivație, și retragerea. Persoană poate petrece mai mult timp depănând amintiri despre copilăria ei și experiențele de viață din tinerețe.
Pierderea poftei de mâncare, slăbiciunea generală și oboseala în creștere devin vizibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.