Medicul Daciana Toma spune că, în urma studiului realizat cu ajutorul medicilor de familie, a concluzionat că afecțiunile cognitive sunt subdiagnosticate.
„Noi am făcut un studiu. Ne-am pus întrebarea: ce s-a întâmplat în această perioadă cu pacienții cu tulburări cognitive și am făcut un chestionar pe care l-am aplicat medicilor de familie. Erau întrebări de genul: câți aveți în evidență, câți aveați în evidență înainte de pandemie, dacă i-ați trimis la evaluări câte suspiciuni ați avut, ce ați făcut cu acești pacienți, câți s-au confirmat.
I-am întrebat cât de aproape au un cabinet de neurologie, psihiatrie, dacă e un ambulatoriu de specialitate, dacă e un spital. Ne așteptam la aceste date, noi am vrut date ca să scoatem la iveală cât e de gravă problema și pe de o parte noi nu avem evidențe – deci vorbim de subdiagnsticare, apoi despre faptul că nu doar că erau subdiagnosticați, dar și dacă sunt diagnosticați eu medic de familie s-ar putea să nu știu de pacientul respectiv, pentru că în momentul în care a fost luat ăn evidență de un medic dintr-o anumit specialitate, tu nu mai știi de el decât dacă medicul respectiv se îndură și trimite o scrisoare medicală către medicul de familie. Eu nici nu mai știu dacă a fost diagnosticat sau nu”, a spus ea.
Potrivit medicului, lipsa unui dosar electronic este resimțită în toate ramurile medicinei.
„Ar trebui să poată exista un dosar electronic, suntem în 2021, să nu mai plimbăm hârtii.
Gândiți-vă la implicațiile pe care le are această afecțiune pe capacitatea de a conduce autovehicule, sau pe anumite profesii, pentru că noi suntem tentați să ne gândim la stadiile foarte avansate ale bolii, da până ajunge acolo, problema nu e să-ți dai seama că are Alzheimer când e într-o formă foarte gravă, problema e cum te prinzi că ăla nu mai știe foarte bine, că el zice că știe tot dar de fapt nu mai știe, acolo e arta și acolo ar trebui găsită o soluție ca, pacientul când merge la cardiolog de exemplu, cardiologul să știe toate bolile pe care pacientul le are, toată medicația pe care o ia”, a mai explicat ea.
Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.