Până de curând, pacienții cu afecțiuni ale valvei mitrale și tricuspide nu aveau acces la tratamente minim invazive în România.
În ultimul an, România a făcut un pas important în modernizarea tratamentului bolilor cardiovasculare, prin introducerea unor proceduri inovatoare de tratare transcateter a valvei mitrale și a valvei tricuspide.
Până la sfârșitul anului 2023, pacienții care aveau nevoie de aceste intervenții nu beneficiau de soluții minim invazive la standarde europene, fiind adesea considerați "orfani" din punct de vedere terapeutic.
Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară în Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus că această schimbare esențială a fost posibilă prin implementarea unor tehnologii de ultimă generație care comină ghidajul imagistic cu raze X și ecografia transeofagiană, facilitând intervenții extrem de precise și mai puțin traumatizante pentru pacienți.
La SANADOR, aceste proceduri sunt deja o realitate, oferind o nouă șansă pacienților fragili, care nu ar fi putut suporta o intervenție chirurgicală clasică.
"În ultimul an, începând de la sfârșitul lui 2023, în România, s-au introdus programele de tratare transcateter a valvei mitrale și a valvei tricuspide.
Până atunci, aceste valve rămăseseră oarecum neglijate. De 10 ani se practica intervenție pe valva aortică, dar programele pe valvă mitrală și tricuspidă și acești pacienți care ar fi avut nevoie de această intervenție erau oarecum orfani și nu puteau să fie tratați după standardele europene.
Din fericire, la sfârșitul lui 2023 s-a corectat această situație și am început la SANADOR aceste intervenții.
Sunt proceduri foarte tehnice, care necesită și ele o mare precizie.
Necesită practic o ghidare mixtă atât cu raze x, dar și sub ghidaj ecografic trans-esofagian.
Nu poți să faci numai cu raze X ca o procedură transcateteră clasică, dar nici sub ghidaj ecografic. Trebuie să reușești să îmbini ambele tehnici și reușim să avem o integrare în sala hibridă, pe ecranul de lucru atât a imaginilor eco și a imaginilor obținute prin raze x de către angiograf", a declarat medicul Victor Costache, pentru DC Medical.
O nouă șansă pentru pacienții fragili
"Astăzi, de exemplu, am realizat o procedură foarte complexă pentru o pacientă care fusese în urmă cu câțiva ani operată și i se schimbase valva aortică, i se reparase într-un anumit fel valva mitrală și dezvoltase o stenoză pe valva mitrală.
Această doamnă era prea fragilă pentru a beneficia de o reintervenție clasică prin resternotomie și din fericire am putut beneficia de această tehnică nouă în care am reușit să intrăm transeptal, deci din partea dreaptă a cordului, în partea stângă și să abordăm valva mitrală, să dilatăm septul interatrial cu niște baloane speciale și apoi prin această sincronizare a imaginilor ecografice cu cele obținute prin raze X, să implantăm în cadrul inelului valvei mitrale o valvă transcateter care să stabilizeze leziunile și să facă ca pacienta să fie în afara oricărui pericol și să nu mai fie simptomatică și sperăm într-o evoluție foarte bună", a mai spus medicul Victor Costache.
Cel mai în vârstă pacient operat printr-o procedură transcaterer aortică avea 96 de ani
"Cel mai în vârstă pacient pe care l-am tratat printr-o procedură transcaterer aortică avea 96 de ani în momentul intervenției și este bine și acum și vedeți, sunt proceduri care pot fi făcute la pacienți foarte fragili.
Sunt proceduri care au început a fi făcute la pacienți critici, foarte stabili. De obicei, când se începe o procedură nouă, se începe cu pacienți standard. Aici a fost oarecum invers.
Primele proceduri au fost făcute în 2002 de către profesorul care a dezvoltat aceste tehnici transcateter și a realizat prima implantare de valvă trans-cateter în poziția aortică și apoi aceste tehnici s-au dezvoltat și la celelalte valve.
În momentul de față câteva milioane de pacienți au beneficiat la nivel mondial de aceste tehnici transcateter și după cum ați spus foarte bine, pacienți care altfel ar fi fost inoperabili și inambortabili. li s-a oferit o a doua șansă la viață", a conchis medicul Victor Costache.
Vezi mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.