"O pacientă în varstă de 65 de ani, diagnosticată cu tumoră malignă de ovar și metastaze peritoneale, pentru care s-a efectuat tratament oncologic, a fost supusă unei intervenții chirurgicale al cărei beneficiu a fost recent validat în studii clinice randomizate.
Este o modalitate terapeutică inovatoare, care asociază beneficiile tratamentului chirurgical cu cele ale terapiei oncologice.
”În cazul acestei paciente, având în vedere răspunsul favorabil la tratamentul oncologic, cu diminuarea dimensiunilor tumorii și metastazelor, s-a efectuat rezecția completă a masei tumorale urmată de chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC).
Avantajul efectuării HIPEC constă în distrugerea celulelor tumorale posibil restante în straturile mai profunde ale peritoneului visceral sau parietal. În acest fel, riscul recidivei diminuează, iar durata de viață a pacientelor este semnificativ statistic ameliorată”, a declarat coordonatorul echipei chirurgicale, Conf. Univ. Dr. Sorin Alexandrescu.
Echipa multidisciplinară a fost formată din medici chirurgi, coordonați de Conf. Univ. Dr. Sorin Alexandrescu, medici anesteziști coordonați de Conf. Univ. Dr. Mihai Popescu, medici ginecologi coordonați de doamna Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, asistente de bloc operator, asistente de ATI, medic oncolog, medic cardiolog, medic radiolog și medic anatomopatolog.
Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacienta fiind externată cu stare generală bună, urmând să fie monitorizată periodic de medicul oncolog.
Intervenția reprezintă o premieră în Spitalul Universitar de Urgență București, putând oferi pacienților nostri o șansă reală de vindecare a unor astfel de afecțiuni, prin aplicarea celor mai noi metode și principii terapeutice onco-chirurgicale", anunță reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București - SUUB, într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit Johns Hopkins Medicine, chirurgia HIPEC presupune administrarea unor doze mari de chimioterapie în abdomen pentru a trata cancerul care s-a răspândit dincolo de organul din care provine. Cancerele abdominale care s-au răspândit la mucoasa cavității abdominale (peritoneu) pot fi dificil de tratat prin chimioterapia tradițională. Chirurgia HIPEC oferă o opțiune de tratament mai eficientă.
Potrivit WebMD, HIPEC înseamnă chimioterapie intraperitoneală hipertermică. Este un tratament pentru cancer care pompează medicamente calde de chimioterapie în abdomen. Primiți o doză foarte mare de chimioterapie, dar aceasta nu este la fel de toxică. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele nu sunt injectate în fluxul sanguin, astfel încât nu se deplasează în organism la fel de mult ca chimioterapia administrată prin perfuzie.
Medicamentele pentru chimioterapie sunt încălzite la aproximativ 106-109 grade F. Celulele canceroase nu pot suporta căldura la fel de bine ca celulele sănătoase. De asemenea, căldura ajută medicamentele să intre mai ușor în celule și să acționeze mai bine.
Ce tipuri de cancer tratează chirurgia HIPEC?
Chirurgia HIPEC poate trata bolile, acumularea de lichid și cancerele din abdomen. Cele mai frecvente cancere tratate cu HIPEC includ:
- Cancerul suprarenalei
- Cancerul de apendice
- Cancerul de colon și rectal
- Cancer gastric (stomac)
- Cancerul de ficat
- Mezoteliom
- Cancer ovarian
- Cancerul pancreatic
- Cancerul peritoneal
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.