Pentru cei care primesc verdictul de cancer, fiecare clipă contează. Pentru că această boală cumplită, cancerul, poate fi învinsă dacă te lupți cu ea, din start, cu armele corecte. Există trei tipuri de terapii convenționale: radioterapie, chimioterapie și imunoterapie.
Ce tratamente convenționale există
Imunoterapia este relativ nouă, pentru că aceste tratamente pot fi date pacienților de vreo 10-15 ani. Chimioterapia se folosește de prin 1940 și multe dintre principiile și limitările tratamentului, dar și toxicitatea acestuia, descoperite încă din acei primi ani de către cercetători, sunt valabile și acum.
Radioterapia, care înseamnă în fapt un tratament cu radiații, utilizată de una singură sau în asociere cu alte tratamente, este un instrument eficient pentru tratarea cancerului, folosit și el de circa 100 de ani. Se estimează că aproximativ două treimi dintre toți pacienții cu cancer vor primi radioterapie ca tratament unic sau ca parte a unui protocol terapeutic mai complex. Iar acest tip de tratament a evoluat enorm în ultimele două decenii, ne explică directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, dr, Laurențiu Bujor.
Aceasta ar fi, pe scurt, teoria, dar să vorbim în mod particular de situația din țară noastră, concentrându-ne pe radioderapie, un tratament care este decontat de statul român (prin Casa Națională de Asigrări de Sănătate).
Ce înseamnă radioterapie în România
În România sunt puține centre de radioterapie performante. Ori, la fel ca în orice arie de tratament, contează enorm cât de performante sunt aparatele cu care ea se face și cât de bine știu și pot medicii specialiști să lucreze cu ele. Apoi, sunt mulți pacienți care nici nu știu că au această opțiune terapeutică, deși sunt cazuri în care radioterapia poate să înlocuiască chirurgia. Adică nu mai ai nevoie de operație, explică, EXCLUSIV la DC MEDICAL, dr. Laurențiu Bujor, care este medic primar radioterapie.
„Gândiți-vă la cancere ORL sau la cap, la tumori care, dacă sunt scoase, afectează viața și calitatea vieții pacientului. Mulți pacienți nu știu că au această opțiune și că radioterapia poate trata cancerul, în unele cazuri prezervând organul afectat", ne dezvăluie expertul Sanador.
Dr. Laurențiu Bujor spune că, atunci când primește diagnosticul, importante pentru pacient sunt trei lucruri principale: să știe că radioterapia este o opțiune pentru el; să știe ce traseu trebuie să parcurgă și cum să facă acest drum mai ușor; și să facă acest tratament într-o clinică dotată cu aparatură de ultimă generație. Iată de ce:
Avantajele centrelor dedicate
De cum trece pragul Centrului Oncologic Sanador, pacientul trebuie să știe că nu e lăsat să se descurce singur. Avantajele unei clinici private dedicate oncologiei sunt mai multe: în primul rând că pacientul nu va alerga de la un spital la altul ca să facă investigații și analize, și nici nu se va chinui să-și facă programări la medici sau la tratament. Toate aceste lucruri le rezolvă, de la sine, în centre dedicate radioterapiei, de către personalul clinicii, cel responsabil cu îndrumarea pacientului, după cerințele medicului.
Parctic, pacientul vine la Clinica Oncologică Sanador cu dosarul medical în mână. Aici, însă, nu va intra direct la radioterapie, „pentru că medicul radioterapeut este cel care stabilește parcursul terapeutic", spune dr. Laurențiu Bujor.
În primul rând, unui dintre medicii specialiști în radioterapie preia pacientul, îi analizează dosarul și stabilește dacă bolnavul are toată documentația necesară pentru stabilirea tratamentului sau nu.
Ce conține dosarul medical al pacientului
„Noi avem pacientul ca are sau nu are complete investigațiile pentru a ne permite nouă să tragem o concluzie terapeutică. Adică să-l stadializăm. Există un sistem de stadializare universal acceptat - TNM - iar acesta ne spune nouă cam în ce categorie intră pacientul și care este finalitatea tratamentului. El vine cu un set de analize, dar noi putem să cerem unele mai amănunțite. Cam 30% dintre pacienți nu au complet acest dosar atunci când vin la clinică", povestește specialistul.
Avantajul la o clinică privată, pe lângă faptul că toate aceste investigații suplimentare le faci într-un singur loc și nu alergi prin tot orașul, este că ți se spune exact ce investigații sunt decontate și care sunt contra cost, și că personalul de la recepție îți face programările. „Pot să fie RMN, pot să fie investigații endoscopice, pot să fie scintigrafii, noi le recomandăm pentru a preciza și a rafina ceea ce avem de făcut".
Analiza stării pacientului
„După ce totul este clar și nu avem dubii asupra a ceea ce urmează (în tratament), informăm pacientul asupra scopului tratamentului, asupra beneficiilor, dar și asupra riscurilor, și, următoarea etapă este scanarea. În serviciul de radioterapie avem un scanner dedicat, este primul scanner conceput pentru a fi folosit în radioterapie. Cu el scanăm regiunea care va fi tratată, cu anumite mijloace de fixare și anumite repere, pe care le notăm și care trebuie să fie foarte clare", detaliază dr. Laurențiu Bujor.
Asta înseamnă de fapt că tumora este scanată din toate unghiurile, pentru ca radioterapeuții să știe exact cât de mare e și unde exact este poziționată.
Odată realizate aceste imagini, ele sunt prelucrate în consolele de planificare de tratament – în camera unde fizicienii medicali lucrează cot la cot cu medicii pentru a stabili, pentru fiecare pacient în parte, care va fi tratamentul efectiv, pas cu pas. Operațiunea în cauză este una foarte complexă, pentru că toate informațiile medicale sunt, practic, combinate.
Cum se stabilește tratamentul
„Noi folosim, în afară de imaginile de la scanner, care sunt imaginile noastre interne, alte metode imagistice, pe care le importăm, de pe alt tip de suport cu care vine pacientul. În afară de CT, vine cu RMN, cu PET CT și noi, toate aceste imagini le putem suprapune, cu softurile pe care le avem, le combinăm, în așa fel încât să reconstituim tridimensional ceea ce dorim să tratăm și ceea ce dorim să protejăm", arată specialistul.
Această fază poate dura câteva ore, iar setul acesta complet de informații este ulterior trasferat la fizicieni, „care au niște obiective clare de stabilit, pe care noi, medicii radioterapeuți, le aprobăm în urma finalizării planului de tratament. Ei stabilesc, să spunem, geometria tratamentului. În asta intră foarte multe lucruri: intră unitățile de monitor pentru care aparatul le eliberează pentru a realiza acest tratament, geometria fascicolului, a aparatului, poziționarea mesei (pe care stă pacientul în timpul tratamentului, n.r.), sunt o multitudine de parametri care sunt stabiliți de fizicieni".
Cum se face radioterapia și cu ce
Aparatele care fac radioterapie au evoluat de asemenea manieră încât calibrarea lor este posibilă la dimensiuni de un milimetru. Ba chiar, dacă o tumoră are consistențe diferite, aparatele pot fi calibrate să emane radiații de intensități diferite în zone diferite.
„Ca să vă dau un exemplu, în cursul aceluiași tratament, la același pacient, cu același fascicul, putem să-l modulăm în așa fel încât tumora să primească doza curativă și ganglionul doza profilactică care evident este mai mică. Putem face o modulare a intensității fasciculului. (...) Asta se numește sculptarea dozei. Este luată în considerare și dimensiunea tumorii, proximitarea de structurile critice nobile, cum ar fi tractul optic, și așa mai departe, este foarte complicat. Pacientul trebuie să știe că tratamentul care se efectuează are și niște riscuri, are efecte secundare, care cum cât suntem mai preciși și mai exacți în tehnica noastră, cu atât sunt mai reduse decât în cazul folosirii unor aparate mai vestuste, cu tehnici învechite", arată directorul medical al Centrului Oncologic Sanador.
Tumora, țintită la milimetru
„Noi, când țintim o tumoră avem o precizie de un milimetru, în schimb un aparat vechi are 3 centimetri. Adică trei centimetri de țesut în jurul tumorii este ars". Or asta contează enorm dacă vorbești de zone precum creierul, cele de lângă inimă, plămâni sau alte organe vitale. „Tehnica a avansat foarte mult. Cu cât aparatele sunt mai performante, cu atât rezultatele sunt mai bune", explică dr. Laurențiu Bujor.
Aparatele care realizează radioterapia, de la Centru Oncologic Sanador, sunt, așa cum spuneam, extrem de performante. Pacientul este așezat pe o masă, iar aparatul se învârte, practic, în jurul său, pentru a ajunge în poziția ideală de tratament pentru tumora acestuia. Același aparat face însă mult mai multe lucruri. „Pacientul este monitorizat pe toată durata tratamentului", spune specialistul.
Spre exemplu, aparatul de radioterapie include un scanner care verifică, înainte de tratament, dacă tumora pacientului este exact poziționată unde trebuie, dar și un sistem de siguranță cu infraroșii, montat în tavan, care supraveghează în timpul tratamentului poziția pacientului. Acest senzor dă de fapt dimensiunea de 4D a radioterapiei, pentru că oprește fasciculul de radiație dacă pacientul, să presupunem, inspiră puternic sau se mișcă, și tumora nu mai e în direcția razei. Tot el repornește fasciculul atunci când pacientul revine la poziția de tratament.
Apoi, și fasciculul de radiație poate fi reglat la milimetru, astfel încât să atingă doar tumora, nu și ce în jurul ei. Pentru timorile la gât și cap, de asemenea, fiecărui pacient îi se face un mulaj, practic un soi de mască ce îi imobilizează partea superioadă a corpului fix în poziția ideală pentru tratament.
Fiind vorba de atât de multe detalii de finețe, „cu cât este mai nou un aparat, cu atât putem să iradiem mai precis și mai în siguranță pacientul. Siguranța pacientului este foarte importantă pentru noi, și siguranța operatorului, pentru că aparatele acestea sunt foarte bine protejate. E vorba și de aparatul ca atare, nu are scurgeri de radiații și așa mai departe (...) Dacă aparatul se rotește are și sisteme de anticoliziune care îl împiedică să atingă pacientul. Deci, siguranța este maximă".
Efectele radioterapiei
La fiecare ședință de radioterapie, pacientul vine, este preluat de asistenții medicali specializați în radioterapie, este pus pe masă, i se ia un set de imagini – cu scannerul din aparatul de radioterapie - și medicii văd acel set. Și la fiecare astfel de ședință, medicul dă OK-ul pentru tratament. „Și pacientul este tratat. Cu aceste imagini putem reevalua tratamentul, pentru că observăm tendințe și luăm măsurile de corecție. În timp real evaluăm tratamentul și, de la distanță, evaluăm efectele terapeutice și toxice", arată specialistul Sanador.
„Este ceea ce facem zi de zi", continuă el. La Clinca Oncologică a Sanador sunt tratați, în fiecare zi, doar la radioterapie, peste 100 de pacienți.
„Pacientul trebuie să aibă, în primul rând, încredere în echipa care îl tratează, să înțeleagă că ceea ce îi facem noi îl va face bine. Și sunt modificări pe care el le simte în timpul tratamentului care pot să-i dea o indicație despre faptul că lucrurile merg bine: Dacă este o tumoră care îi compresează ceva, o cale aeriană, sau un nerv, dă înapoi și pacientul simte ameliorarea în timpul tratamentului", detaliază radioterapeutul.
Dar asta nu e tot. Efectul radioterapiei este unul prelungit.
„Una dintre caracteristicile radioterapiei este că efectul ei durează și după ce se termină ședințele de tratament. Deci, un timp de câteva săptămâni după ce pacientul a terminat radioterapia, modificările induse la nivelul acizilor nucleici tumorali continuă. Și de aceea facem reevaluări la 6 săptămâni și la 3 luni. Timp în care tumora poate să scadă", a concluzionat dr. Laurențiu Bujor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.