Pacient cu AVC masiv, donator de organe. Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila: Familia a avut bunăvoința de a accepta donarea de organe

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik
avc - FOTO: Freepik

Prima prelevare multi-organ din anul 2024 a avut loc în această lună la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" de la un pacient care a suferit un AVC masiv.

Un accident vascular cerebral (AVC) masiv poate schimba viețile celor afectați și ale celor din jurul lor într-o clipă. Așa s-a întâmplat și în cazul unui pacient, care după un AVC sever, a fost declarat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila din București.

"În această lună, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București (S.U.U.M.C.), a avut loc o prelevare multi-organ de la un pacient aflat în moarte cerebrală, având diagnosticul de accident vascular ischemic masiv. Pacientul a fost internat în secția clinică A.T.I. I, având o evoluție nefavorabilă.

În data de 30.04.2024 se formulează de către echipa medicală multidisciplinară, coordonată de col.medic dr. Narcis Tănase, coordonator al programului de transplant de la nivelul S.U.U.M.C., diagnosticul de moarte cerebrală, conform Protocoalelor Naționale în vigoare. În aceeași zi, familia a avut bunăvoința de a accepta donarea de organe.

Astfel, în blocul operator al secției Chirurgie I, s-a realizat prelevarea de organe (ficat, rinichi, splină) de către echipe medicale specializate de la Institutul Clinic Fundeni. Echipa A.T.I. care a asigurat suportul vital pe durata prelevării a fost formată din slt. dr. Vintilă Vladimir și medic rezident Oneț Cosmina.

Din echipa de menținere a donatorului și de declarare a morții cerebrale au făcut parte și slt. Șerbu Andreea și mr.dr. Bratu Ioana. Mulțumim familiei care a fost de acord cu prelevarea, oferind astfel șansa la viață altor oameni, precum și echipelor de prelevare care au făcut tot posibilul ca gestul familiei să nu fi fost în zadar", arată reprezentanții Spitalului Universitar Militar Central Dr. Carol Davila. 

Prelevare multi-organ la Spitalul Militar de Urgență Dr. Carol Davila - FOTO: Facebook@Spitalul Militar de Urgență Dr. Carol Davila 

Ce este moartea cerebrală

Moartea cerebrală este o stare în care toate funcțiile creierului încetează complet și ireversibil. Aceasta este considerată echivalentul morții din punct de vedere medical și legal, chiar dacă alte funcții ale corpului pot fi menținute artificial prin intermediul aparatelor de suport vital. Persoanele diagnosticate cu moarte cerebrală sunt adesea considerate candidați pentru donarea de organe, deoarece organele lor pot fi menținute în stare funcțională pentru a fi transplantate altor pacienți.

Moartea cerebrală poate surveni, la fel ca în cazul prezentat de reprezentanții Spitalului Militar Central de Urgență Dr. Carol DAvila, în urma unui accident vascular cerebral (AVC) ischemic masiv. Acesta este o urgență medicală gravă, care apare atunci când fluxul de sânge către o parte mare a creierului este blocat, de obicei de un cheag de sânge. Aceasta duce la moartea celulelor cerebrale din zona afectată din cauza lipsei de oxigen și nutrienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel