Pacienții cardiaci, expuși riscului de a suferi afecțiuni renale

Angela Sabău |
Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Pacienții cu probleme cardiace se pare că sunt mai expuși riscului de a suferi probleme renale. De altfel, cele două organe își pot influența reciproc funcționalitatea.

Noi cercetări indică faptul că bolile cardiovasculare - incluzând insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral - sunt legate fiecare cu un risc mai mare de a dezvolta insuficiență renală. Rezultatele, care apar în JASN, evidențiază importanța protejării sănătății renale a persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare.

Inima și rinichii au o relație bidirecțională, prin care disfuncția în oricare dinter ele poate compromite funcția celuilalt. Multe studii au investigat riscurile bolilor renale asupra sănătății inimii, dar puțini au examinat relația reciprocă.

Pentru a investiga, o echipă condusă de dr. Kunihiro Matsushita și dr. Junichi Ishigami  (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) a examinat informații despre 9.047 de adulți din SUA care nu aveau semne de boală cardiacă atunci când s-au înscris în studiu.

"Mulți medici recunosc probabil că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt expuși riscului de evoluție a bolilor renale, dar din câte știu, acesta este primul studiu care cuantifică contribuția diferitelor boli cardiovasculare la dezvoltarea insuficienței renale", a spus dr. Matsushita.

Tratamente cu mai puțină toxicitate, necesare cardiacilor 

În timpul unei monitorizări cu durata medie de 17,5 ani, 2.598 de participanți au fost spitalizați cu boli cardiovasculare: 1.269 cu insuficiență cardiacă, 1.337 cu fibrilație atrială, 696 cu boli coronariene și 559 cu accident vascular cerebral, iar 210 pacienți au prezentat insuficiență renală.

Incidența bolilor cardiovasculare majore a fost asociată cu un risc mai mare de insuficiență renală, cu cel mai mare risc de insuficiență cardiacă. Participanții la strudiu care au fost spitalizați cu insuficiență cardiacă au avut un risc de 11,4 ori mai mare de a dezvolta insuficiență renală, decât participanții fără boli cardiovasculare.

"Persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare ar trebui recunoscute ca o populație cu risc ridicat pentru insuficiență renală. În acest context, medicii ar trebui să fie conștienți de bolile cardiovasculare ca o condiție importantă de risc și, prin urmare, să minimizeze tratamentele care sunt toxice pentru rinichi la astfel de indivizi ", a spus dr. Ishigami. În plus, descoperirile noastre pot avea implicații pentru monitorizarea funcției rinichilor, deși ghidurile actuale ale bolilor cardiovasculare nu specifică neapărat frecvența evaluării funcției renale în urma incidenței bolilor cardiovasculare.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel