(P) Evoluția sarcinii la femei, etapă cu etapă

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
sarcina - FOTO: www.gettyimages.com/
sarcina - FOTO: www.gettyimages.com/

Perioada sarcinii reprezintă o călătorie fascinantă pentru mămici, care își doresc să fie la curent cu toate schimbările ce apar legate de noul membru al familiei.

Viața intrauterină a micuților este împărțită în trei trimestre, pentru contorizarea cărora se folosește frecvent un instrument simplu: calendarul sarcinii.

Vrei să știi prin ce transformări trec bebelușii de-a lungul celor nouă luni de gravidie, dar și ce se întâmplă în tot acest timp cu corpul tău? Descoperă evoluția sarcinii, etapă cu etapă!

Ce trebuie să știi despre primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină cuprinde săptămânile 1-13 și produce, în cazul majorității mămicilor, o serie de simptome specifice, dar nu întotdeauna ușor perceptibile. Foarte important de menționat este că, încă din această perioadă, vor apărea modificări hormonale, dar și fizice care au rolul de a-ți pregăti corpul pentru a susține sarcina.

Deși nu putem vorbi întotdeauna despre aceleași simptome, de regulă, în primul trimestru de sarcină femeile pot observa următoarele manifestări legate de starea de sănătatea și de aspectul lor:

- Grețurile matinale, care își pot face apariția după aproximativ trei săptămâni de la concepție.

- Sâni voluminoși și sensibili.

- Oboseala, apărută ca un efect al creșterii nivelului de progesteron produs în corp.

- Aversiunea/pofta pentru anumite alimente.

- Amețeala.

- Nevoia de a urina mai des.

În primele săptămâni de la concepție, ar trebui să aibă loc și prima vizită la medicul specialist, care va determina starea gravidei și a sarcinii, precum și vârsta gestațională a micuțului.

Ce schimbări au loc în cel de-al doilea trimestru de sarcină?

Perioada dintre săptămânile 14 și 27 de sarcină reprezintă cel de-al doilea trimestru, un nou drum plin de peripeții pentru proaspetele mămici, dar și pentru bebeluși. Datorită evoluției medicinei de specialitate, la 12 săptămâni de la concepție majoritatea părinților pot afla deja sexul copilului lor, având în vedere că în cazul băiețeilor acum este momentul în care apare prostata, iar la fetițe se formează foliculii ovarieni.

În săptămânile următoare au loc o serie de alte modificări notabile care țin de dezvoltarea bebelușului, cum ar fi faptul că acesta începe să audă (în săptămâna 18), dar și să facă primele sale mișcări - la aproximativ 20 de săptămâni de viață intrauterină.

Trimestrul trei de sarcină - la ce să te aștepți

Trimestrul trei, mai precis etapa cuprinsă între săptămânile 28 și 40 de sarcină, este percepută de majoritatea mămicilor drept o experiență destul de obositoare și de dificilă din punct de vedere fizic și hormonal. Totuși, reversul medaliei este că acum mișcările micuțului devin tot mai evidente, spre deliciul adulților. Trebuie să știi că până la finalul sarcinii vei fi acumulat deja, probabil, între 11 și 16 kilograme - nu-ți face griji, însă, căci acestea nu reflectă în totalitatea cantitatea de țesut adipos acumulat, ci include și greutatea copilului, a placentei, a lichidului amniotic, precum și volumul uterului și a sânilor.

Pe de altă parte, ultimul trimestru îl pregătește pe copil pentru contactul cu lumea din exterior, motiv pentru care organismul său începe să absoarbă, la nivelul tractului digestiv, mai multe minerale, vitamine și nutrienți esențiali.

Sarcina este o experiență diferită pentru fiecare mamă, de aceea anumite simptome sau manifestări specifice acestei perioade nu sunt întotdeauna sesizabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel