OXYCODONUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

OXYCODONUM – prospect. Acțiune: Analgezic-opioid, agonist predominant asupra receptorilor miu și kappa; receptorii miu mediază analgezia supraspinală, deprimarea respiratorie și euforia, iar receptorii kappa mediază analgezia spinală, mioza și sedarea.

OXYCODONUM – prospect:

Denumiri comerciale: CLORHIDRAT DE OXICODONA TORRENT, OXICODONA SANDOZ, OXIDOLOR, OXYCONTIN, RELTEBON 

Forma: Comprimate cu eliberare prelungită, Comprimate filmate cu eliberare prelungită

Indicații: Tratamentul durerilor moderate și severe.

Contraindicații: Depresie respiratorie, traumatisme craniene, ileus paralitic, abdomen acut, evacuare gastrică întârziată, obstrucții respiratorii severe, astm bronșic, hipercarbie, sensibilitate la oxicodonă, boli hepatice acute sau insuficiență hepatică, insuficiență renală, trat. concomitent cu IMAO sau mai puțin de 2 săpt. de la întreruperea lui. Nu se recomandă administrarea preoperator sau în primele 24 de ore postoperator.

Atenție!: Se reduce doza în hipotiroidism. Precauții în utilizarea la pacienți dependenți de opioide, cu presiune intracraniană crescută, hipotensiune, hipovolemie, boli ale tractului biliar, pancreatită, boli inflamatorii intestinale, hipertrofie a prostatei, insuficiență adreno-corticală, alcoolism acut, boli renale sau hepatice cronice, pacienți tarați. Nu se administrează la pacienți cu ileus paralitic, iar dacă acesta apare în cursul trat. se va întrerupe imediat administrarea. nu se administrează cu 24 ore înaintea unei intervenții chirurgicale. Se utilizează cu precauție după intervenții chirurgicale pe abdomen. interacțiuni cu: tranchilizante, sedative, anestezice, hipnotice, alcool, relaxante musculare și antihipertensive, imao, cimetidină. Nu se recomandă administrarea în sarcină și la femei care alaptează. Poate afecta capacitatea de a conduce și de a mânui utilaje.

Reacții Adverse: Reacții adverse comune: constipație, greață, amețeală, vărsături, cefalee, uscăciunea gurii, transpirație, astenie, urticarie, prurit. Pot apărea toleranță și dependență (toleranța este minimală). La unii pacienți pot apărea: vertij, dezorientare, schimbări de dispoziție, palpitații, halucinații, bronhospasm și colici, disurie, spasme ureterale sau biliare. Foarte rar s-a observat hipotensiune sau bradicardie relevantă. Intoxicația se manifestă prin: pupile punctiforme, depresie respiratorie și hipotensiune. În cazuri severe, pot apărea colaps circulator și comă profundă. Tratament în supradozarea masivă: naloxonă 0,8 mg intravenos. Se repetă la intervale de 2-3 minute, dacă este necesar, sau în perfuzie - 2 mg la 500 ml de soluție salină sau 5% dextroză (0,004 mg/ml). Supradozare mai puțin severă: naloxonă 0,2 mg intravenos urmată de creșteri de 0,1 mg la 2 minute dacă este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel