Ouăle roșii de Paște. Bilic: Despre ou, numai de bine

Sonia Baciu |
Data publicării:
ouale rosii de paste. FOTO Pexels @ Boris Manev
ouale rosii de paste. FOTO Pexels @ Boris Manev

Oul este considerat aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, dar mai ales cu puține calorii. 

Vine Paștele, iar gândul ne duce automat la ouăle roșii prezente pe mesele românilor. În emisiunea ”Doctor de Bine”, de la PRO TV, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit ”numai de bine” despre puterea oului, precizând, în același timp, că există o categorie de oameni care ar trebui să acorde o atenție sporită în privința consumului de ouă. 

”Oul este un aliment de top, cu valoare nutritivă crescută, preț abordabil și puține calorii. Deși este mic ca volum, oul are putere sațiogenă maximă, adică ține de foame mult timp. În ou avem proteine etalon, proteină cu înaltă calitate. Tot în ou găsim vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș, și tot grupul de vitamina B, inclusiv B12 și acid folic. 

Are și minerale din belșug: zinc, fosfor, fier, seleniu și magneziu. În gălbenuș există carotenoizi, pigmenți de culoare portocalie cu efect antioxidant, care protejează sănătatea ochilor și ai pielii. În cazul în care găina mănâncă iarbă și semințe de in, în gălbenuș vor fi prezenți și acizi grași esențiali Omega-3. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega-3. 

Cel mai ușor de digerat este oul fiert moale, care are albușul complet coagulat, iar gălbenușul cleios. Proteinele din albuș au maximum de digestie atunci când sunt gătite, în schimb, proteinele din gălbenuș se digeră mai greu dacă oul este fiert tare”, a explicat nutriționistul. 

Oul nu ”cade greu”

”Contrar părerii generale, oul nu cade greu la ficat. Probleme au doar cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare. Gălbenușul de ou conține lecitină și colină, grăsimi valoroase din familia fosfolipide.

Organismul poate produce colina, însă consumul de ouă previne acumularea de grăsime în ficat, adică steatoza hepatică”, a mai spus Mihaela Bilic, evidențiind care sunt rolurile colinei.

- formarea membranelor celulare și ale țesutului nervos, la copii și gravide;

- dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului, la copii;

- repararea leziunilor neurologice și protecția memoriei, la bătrâni;

- transportul și metabolizarea optimă a colesterolului, în tot corpul. 

”În concluzie, despre ou, numai de bine. Mai ales acum, în ajunul Paștelui”, a concluzionat medicul nutriționist. 

Adevărul despre OUĂ. Cât colesterol au și CÂTE putem mânca pe săptămână, de fapt

O lungă perioadă de timp s-a creat un mit în legătură cu proprietățile ouălor, dacă sunt benefice sau nu pentru organismul uman și cât de mult ne crește colesterolul. În ultimul timp acesta a fost considerat benefic pentru mușchiul cardiac, dar și pentru pierderea kilogramelor în plus. 

Un studiu realizat de dailymail.co.uk în urmă cu câțiva ani arăta că gălbenușurile contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este asociată maladiilor cardiace.

Helen Bond, de la British Dietetic Association, spune că studiul contrazice actualele teorii ştiinţifice, pentru că Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism... citește mai departe AICI.

Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel