Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
oua Foto: Freepik
oua Foto: Freepik

Consumul de ouă poate face mai mult decât să ne alimenteze diminețile. Noile cercetări sugerează că ar putea să întărească oasele și să reducă riscul de osteoporoză.

Un nou studiu publicat în revista Food and Function a constatat că ouăle întregi pot conduce la o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru ar putea include ouăle ca o altă opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe). Alimentele bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi și produsele lactate, sunt considerate de mult timp cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea nu sunt singurele alimente care susțin un schelet solid.

Cercetarea ar putea demonstra că ouăle reprezintă o opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză. Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor, deoarece o analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai rezistente.

Vezi și: Cele mai bune surse naturale de zinc. Renunță la suplimentele de zinc în schimbul acestor 10 alimente

Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă

Un studiu realizat de Weihong Chen, șeful Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie și colegii săi a examinat impactul unei diete bogate în ouă asupra sănătății oaselor. Studiul a implicat peste 19.000 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey, cărora li s-a cerut să își evalueze densitatea minerală osoasă (BMD) și consumul de ouă.

Rezultatele au arătat că cei care au consumat zilnic cel puțin 100 de grame de ouă întregi au avut niveluri semnificativ ridicate de BMD în femur și coloană vertebrală. Un indice BMD scăzut este un semn de osteoporoză, în care oasele sunt mai puțin dense și mai predispuse să se rupă. Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză din cauza pierderii mai multor oase decât organismul poate să construiască.

Femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Alți factori care contribuie la riscul de osteoporoză includ alimentația insuficientă, activitatea fizică redusă, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Citește și: Acidul citric: de la metabolismul energetic la prevenirea pietrelor la rinichi. Cum diferă sursele artificiale de cele naturale

Foto: Freepik @imrandk

De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor

Ouăle, cunoscute pentru faptul că sunt sărace în calorii și conțin proteine moderate, nu sunt cea mai bună sursă bună de calciu pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, un nou studiu Food and Function sugerează că ouăle activează fosfataza alcalină, un grup de enzime care pot întări oasele.

Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă a femurului și a coloanei lombare. Studiul a constatat că rolul ALP a reprezentat 72% din efectul ouălor asupra densității osoase la nivelul femurului și 83% la nivelul coloanei lombare.

Ouăle sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, proteine, zinc și alte minerale. Proteinele din ouă sunt o sursă excelentă de proteine, jucând un rol crucial în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase.

În plus, proteinele din ouă conțin peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase. În general, ouăle sunt o sursă bună de proteine și alți nutrienți care contribuie la sănătatea generală a oaselor, conform Health.

Încorporarea ouălor în dieta ta

Ouăle au fost mult timp asociate cu un nivel ridicat de colesterol și cu bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Asociația Americană a Inimii încurajează oamenii să mănânce zilnic ouă ca sursă de proteine de înaltă calitate. Consumul moderat de ouă (în jur de unul sau două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase.

Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă. Încorporând ouăle într-o dietă sănătoasă, gătește-le în mod corespunzător, cum ar fi fierberea, poșarea sau o ușoară omletă cu un minim de ulei. Pentru o abordare echilibrată, combină ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legume, cereale integrale și fructe, cum ar fi omletele umplute cu legume, pâinea prăjită cu avocado, salatele sau sandvișurile din grâu integral cu ouă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel