O echipă de cercetători de la Health Health Research Institute (PHRI), McMaster University și Hamilton Health Sciences, a constatat, prin analizarea datelor din trei mari studii multinaționale pe termen lung., că ouăle, consumate într-o anumită cantitate, nu au efecte negative asupra inimii.
Având în vedere că majoritatea indivizilor din studiu au consumat unul sau mai puține ouă pe zi, ar fi sigur să menținem consumul la acest nivel, spune Mahshid Dehghan, primul autor al meta-analizei și cercetător PHRI.
„Aportul moderat de ou, care este de aproximativ un ou pe zi, la majoritatea oamenilor, nu crește riscul de boli cardiovasculare sau mortalitatea, chiar dacă oamenii au istoric de boli cardiovasculare sau diabet", a spus ea.
„De asemenea, nu a fost găsită nicio asociere între aportul de ouă și colesterolul din sânge, componentele sale sau alți factori de risc. Aceste rezultate sunt robuste și se aplică pe scară largă atât persoanelor sănătoase, cât și celor cu boli vasculare", a notat cercetătoarea.
Rezultatele meta-analizei au fost publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.
Aproape 200.000 de pacienți incluși în studiu
Deși ouăle sunt o sursă ieftină de nutrienți esențiali, unele ghiduri au recomandat limitarea consumului la mai puțin de trei ouă pe săptămână datorită îngrijorărilor că ar crește colesterolul și, implicit, riscul de bol cardiovasculare.
Studiile anterioare asupra consumului de ouă și a bolilor cardiovasculare au avut rezultate contradictorii, a spus Salim Yusuf, investigatorul principal al studiului și directorul PHRI.
"Acest lucru se datorează faptului că majoritatea acestor studii au dimensiuni relativ mici sau moderate și nu includeau persoane dintr-un număr mare de țări", a spus el.
Cercetătorii au analizat trei studii internaționale realizate de PHRI. Consumul de ouă a fost evaluat la 146.011 de persoane din 21 de țări și datele au fost înregistrate în studiul PURE, la care s-au adăugat alți 31.544 de pacienți cu boală vasculară din studiile ONTARGET și TRANSEND.
Datele din aceste trei studii au implicat populații din 50 de țări care se întind pe șase continente, care aveau diferite niveluri de venit, astfel încât rezultatele sunt pe scară largă, a spus Yusuf.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.