Otrava din ambalajul de popcorn. Cum ne afectează substanțele toxice

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Ambalajele de popcorn pentru microunde conține substanțe toxice FOTO: Pixabay
Ambalajele de popcorn pentru microunde conține substanțe toxice FOTO: Pixabay

Cercetătorii au găsit în sânge mari concentrații de substanțe chimice din materialele folosite pentru ambalarea alimentelor. Pungile pentru popcorn sunt un exemplu.

Ambalaj, popcorn. Mai multe produse chimice folosite acasă și în diverse industrii folosesc substanțe per-  și polifluoroalchilice (PFAS). Un studiu recent susține că mâncatul în oraș decât acasă a fost asociat cu concentrații mari de PFAS în special la femei. Cercetătorii au observat că cele mai mari creșteri ale concentrațiilor (până la 63%) de PFAS au fost înregistrate la un consum mare de floricele, probabil din pungi de popcorn pentru microunde.

Ambalaj, popcorn. Ce sunt PFAS-urile

Potrivit news-medical.net, PFAS reprezintă substanțe chimice sintetice, care atrag și resping apa, precum și sunt foarte durabile datorită prezenței legăturilor carbon-fluor. Acestea sunt folosite în mai multe procese de fabricație - realizarea produselor anti-aderent, a spumelor ignifuge și a vopselelor - ; sunt peste 4500 de PFAS-uri pe piață și au fost găsiți în apă potabilă, apă de suprafață și animale sălbatice.

Acestea persistă în mediu și sunt asociate cu consecințe asupra sănătății, cum ar fi bolile imune, cancerul, disfuncția tiroidiană și deteriorarea funcțiilor de reproducere și dezvoltare. Au fost eliminate din producție în America de Nord și Europa, dar nu în alte părți ale lumii.

Ambalaj, popcorn. Experimentul

Echipa de cercetare a folosit date despre concentrațiile de PFAS în sânge de la peste 10.000 de adulți și aproape 700 de copii cu vârsta cuprinsă între 3-11 ani, în perioada 2003 până în 2014. Au analizat datele de la zece PFAS-uri.

Cercetătorii făcut un sondaj privind ambalajele alimentare folosite în interval de 24 de ore, 7 zile, 30 de zile și respectiv de 12 luni, sub forma chestionarelor privind frecvența alimentară.

Participanții au enumerat toate alimentele și băuturile luate în ultimele 24 de ore, iar acestea au fost clasificate ca restaurante fast-food/pizza, alte restaurante, alte surse, mâncatul acasă și alte surse consumate în afara casei. S-au făcut calcule separate pentru floricele făcute la microunde, pește sau crustacee.

La 7 zile au întrebat despre frecvența meselor mâncate din afara casei, altele decât mesele școlare și programele comunitare și separat de mâncarea rapidă/restaurante de pizza. La 30 de zile au întrebat despre porțiile de pește sau crustacee. La 12 luni au întrebat doar despre tipurile de alimente folosite.

Ambalaj, popcorn. Concluzii

”Studiul a arătat prezența PFAS în 70% din probele de sânge. Nivelurile de sânge ale acestor substanțe chimice au rămas constante pe parcursul perioadei de studiu, cu excepția a două, PFOS și PFOA, care s-au redus cu 75%, respectiv 50%. La 35% și 70% din adulți au fost raportate consumul de mâncare rapidă în ultimele 24 de ore și 7 zile, respectiv de 41% și 84% dintre adolescenți în aceleași perioade. (…) 86% dintre persoanele studiate au consumat popcorn în ultimele 12 luni. (…) Cel mai mult - 85% - din consumul de floricele au provenit din floricele cu microundei. Consumul de floricele a fost asociat cu creșterile PFAS-urilor, iar când s-a utilizat măsura de frecvență zilnică, a reprezentat o creștere de 39% și 63% în două categorii diferite de PFAS”, precizează sursa citată.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel