Otita: cauze, simptome și tratament. Ce să faci întotdeauna după baie și de ce să nu mai folosești niciodată bețișoarele de urechi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Otita - Foto: Freepick @kuprevich
Otita - Foto: Freepick @kuprevich

Otita este o afecțiune destul de frecventă. De ce trebuie să evitați curățarea urechilor cu bețișoarele de urechi.

Otita este o infecție care apare la nivelul urechii și afectează în mod frecvent copiii.

Ea poate fi cauzată de bacterii sau viruși, iar primul semn al acesteia este durerea, care în cazul celor mici poate să fie insuportabilă. În funcție de localizarea afecțiunii, otita poate să fie internă, media și externă.

Otita medie este cea mai frecventă dintre ele. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, 80% dintre copii trec printr-un astfel de episod până la vârsta de 3 ani, în timp ce otita externă se regăsește la diabeici sau la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Otita, cauze

În funcție de tipul otitei, cauzele pot fi:

La otita internă cauza nu este pe deplin cunoscută, însă se presupune că este legată de infecțiile virale. 

Otita medie, frecventă în rândul copiilor, este cauzată de infecțiile anteriare ale tractului respirator, infecții care serăspândesc la ureche. De asemenaea, în cazul blocării trompei lui Eustachio, cea care ace legătura între urechea medie și faringe, lichidul se blochează în spatele timpanului, iar aparișia bacteriilor duce la durere și infecție.

Otita externă este cauzată de înotul sau chiar dușul în ape cu un nivel ridicat de bacterii care pot pătrunde în ureche.

Otită, simptome

În funcție de tipul otitei, aceasta se manifestă diferit. Astfel, simptomele otitei externe includ:

- roșeață

- umflături

- febră

- durere sau disconfort în ureche

- puroi

- mâncărime

- drenaj excesiv de lichide

- auzul înfundat sau redus. 

Simptomele asociate cu infecții ale urechii externe

- dureri de urechi

- iritabilitate

- dificultatea de a dormi

- febra

- puroi în ureche

- sângerare din urechi

- pierderea echilibrului

- probleme cu auzul

- greață și vărsături

- diaree

- scăderea poftei de mâncare

- congestie. 

Unele complicații asociate cu infecțiile urechii medii sunt:

- infecție care se răspândește la oasele urechii

- infecție care se răspândește în lichidul din jurul creierului și măduvei spinării

- pierderea permanentă a auzului

- timpane sparte. 

Simptomele otitei interne includ:

- amețeală

- greață

- vărsături.

Otita, factori de risc

Factorii de risc pentru apariția infecțiilor la nivelul urechii includ:

- vârsta

- modul de hrănire al bebelușilor, cei alăptați natural sunt mai puțin preidspuși la infecții ale urechii față de copiii hrăniți cu biberonul

- colectivitatea

- schimbarea sezonului și alergiile sezoniere

- falia palatină, notează MayoClinic.

Otita, diagnostic

Diagnosticarea otitei se face în urma evaluării pacientului de către medicul ORL-ist. Acesta va analiza istoricul medical și va efectua un examen fizic, ce va consta în analiza urechii și a timpanului cu ajutorul otoscopului. De asemenea, medicul va efectua și un test pentru a vedea dacă urechea funționează corect, acesta fiind realizat cu ajutorul unui instrument care va fi introdus în canalul urechii, iar prin schimbarea presiunii va face timpanul să vibreze.

Otita, tratament 

Dacă cea mai mare parte a infecțiilor de la nivelul urechilor trec de la de la sine, fără a necesita vreun tratament medical, există și situații în care este nevoie să fie administrat tratament cu antibiotice, cu prescipție medicală, numai când infecția este de natură bacteriană.

Altfel, se pot administra medicamente antiiflamatoare, pentru a reduce durerea, iar în cazul în care infecția este de natură fungică, picături antifungice. De altfel, infecțiile urechii externe, cu ciuperci, sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat sau cu imunitatea mai scăzută.

Otita, prevenție

Pentru prevenirea infecțiilor la nivelul urechii sunt câteva măsuri ce trebuie urmate, astfel: 

Păstrați-vă urechile uscate. După sesiunile de înot sau după baie, stați cu capul înclinat în dreapta și stânga pentru a ajuta scurgerea apei din canalul urechii.

Protejați-vă urechile în timpul înotului. Purtați dopuri de urechi sau de înot în timp ce înotați pentru a vă menține urechile uscate.

Protejați-vă urechile de factorii iritanți. Puneți bile de bumbac în urechi în timpul aplicării de produse, cum ar fi spray-uri de păr și vopsele de păr.

Evitați să introduceți obiecte străine în ureche. Curățați-vă urechile cu colțul prosopului, așa cum o făceați înainte de apariția cunoscutelor bețișoare de urechi. Nu încercați niciodată să zgâriați sau să scoateți ceara de urechi cu elemente precum un tampon de bumbac, o agrafă de hârtie sau chiar bețișoarele de urechi.

Tratați la timp obstrucțiile nazale și rinofaringiene.

Asigurați o alimentație echilibrată pentru menținerea sănătății organismului, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel