Oțetul de mere este un tip de oțet obținut din suc de mere fermentat și la fel ca și oțetul obținut din vin are o aciditate cuprinsă între 5 și 6%. Oțetul de mere se găsește atât în forma distilată, se vede clar în sticle, dar și nefiltrat și nepasteurizat. Acest tip de oțet poate să apară cu depuneri pe fundul sticlei, însă nu trebuie să vă panicați, este sigur pentru consum.
Oțetul de mere, conținut nutrițional
O lingură de oțet de mere (15 grame) conține:
- calorii 3
- carbohidrați 0,1 grame, din care zahăr 0,1grame
- calciu 1 mg
- potasiu 10,9 mg
- sodiu 0,7 mg
- magneziu 0,7 mg
- fosfor 0,7 mg
- apă 14 g (99,02 %), potrivit My Food Data.
Vezi și: Colagenul, proteina tinereții și mobilității. Bilic: Un strop, să mențină sinteza la cote înalte
Oțetul de mere, beneficii pentru sănătate
Oțetul de mere a căpătat statutul de superaliment, iar fanii acestui tip de oțet spun că poate vindeca aproape tot ce doare, de la creșterea în greutatea la probleme digestive, de la probleme ale pielii la colesterol. De altfel, oțetul de mere ca urmare a modului de obținere, prin fermentație, este un probiotic natural, cu beneficii asupra sistemului digestiv și asupra microbiomului.
Oțetul de mere și scăderea în greutate
Oțetul de mere conține foarte puține calorii, motiv pentru care este potrivit în dietele de scădere sau de menținere a greutății. Deși este folosit pentru a stimula arderea grăsimilor, acest lucru nu a fost dovedit științific, însă, susține dieteticianul Katherine Zeratsky, singura modalitate de a slăbi cu adevărat este printr-o dietă în general sănătoasă și prin încorporarea activității fizice în rutina zilnică, arată Every Day Health.
Oțetul de mere și colesterolul crescut
Oțetul de mere poate fi benefic pentru scăderea colesterolului, în anumite situații.
O meta-analiză din iunie 2021 a nouă studii a observat că oțetul de mere ar putea reduce nivelul colesterolului din sânge la participanții cu diabet de tip 2 care au luat 15 ml de oțet de mere zilnic timp de mai mult de două luni.
Cercetătorii au remarcat, totuși, că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest efect.
Oțetul de mere și diabetul de tip 2
Unele studii sugerează că oțetul de mere poate fi benefic persoanelor cu diabet de tip 2. Aceeași meta analiză menționată a indicat o reducere a nivelului de zahăr din sânge. Ce trebuie reținut este faptul că oțetul de mere nu trebuie să înlocuiască medicația specifică pentru diabet.
Oțetul de mere și colita ulcerativă
Consumul de oțet de mere diluat poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, deși există o lipsă de cercetări care să susțină utilizarea acestuia în afecțiuni autoimune cronice precum colita ulcerativă.
Administrarea de oțet de mere diluat unor șoareci cu colită ulcerativă timp de o lună a redus nivelurile de inflamație în colon și a crescut cantitatea de bacterii sănătoase din intestinul lor, conform unui studiu preliminar, mai arată sursa menționată.
Oțetul de mere și inflamația
Unele persoane sugerează administrarea oțetului de cidru de mere ca tratament pentru gestionarea simptomelor în afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, scleroza multiplă și spondilita anchilozantă.
O explicație este că oțetul de mere poate reduce inflamația și diminua simptomele.
Oțetul de mere și problemele dermatologice
Există beneficii, deși limitate, cu privire la utilizarea oțetului de mere pentru o serie de afecțiuni ale pielii, însă experții avertizează că aplicarea acestuia, nediluat, poate provoca arsuri chimice, în timp ce aplicarea diluată poate produce iritații ale pielii.
Astfel, oțetul de mere poate ajuta în cazul eczemelor, deoarece reface bariera naturală a pH-ului pielii, datorită acidității naturale a oțetului de mere.
Dacă aveți psoriazis la nivelul scalpului, aplicarea de oțet de mere organic în zona respectivă poate ajuta la diminuarea mâncărimilor cauzate de petele solzoase, un simptom comun asociat cu această afecțiune autoimună.
Oțetul de mere, reacții adverse
În general, oțetul de mere este sigur, atunci când se consumă cu moderație, nu mai mult de 1-2 linguri pe zi. Un consum exagerat poate duce la scăderea drastică și periculoasă a nivelului de potasiu din sânge, ceea ce duce la un dezechilibru electrolitic.
De asemenea, poate interacționa cu anumite medicamente, precum diuretice, laxative sau cele pentru diabet ori boli de inimă. În cazul în care utilizați astfel de medicamente este indicat să discutați cu medicul curant înainte de a consuma oțetul de mere.
Alte posibile riscuri și reacții adverse ale consumului de oțet de mere includ:
-eroziunea smalțului dentar
-arsuri esofagiene
-tulburări gastrointestinale și refluxul acid
-înrăutățirea bolii cronice de rinichi.
Anecdotic, unii au afirmat că oțetul de mere ar putea avea unele proprietăți surprinzătoare pentru sănătatea femeilor, precum infecțiile cu drojdie, candidozele.
Dar acest lucru nu a fost dovedit a fi sigur sau eficient, iar experții avertizează împotriva introducerii oricărui lucru în vagin, deoarece poate perturba echilibrul natural al pH-ului său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.