Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Elena Merisoreanu muraturi otet - Foto: Youtube @theXclusive & Freepik
Elena Merisoreanu muraturi otet - Foto: Youtube @theXclusive & Freepik

Elena Merișoreanu spune că oțetul nu este benefic pentru stomac. Care e adevărul despre oțetul din murături și ce pune artista în loc de oțet.

Murăturile sunt consumate foarte des de români și dacă tot a venit toamna, gospodinele s-au apucat deja să pregătească zecile de borcane.

Solista Elena Merișoreanu vine în ajutorul gospodinelor cu sfaturi pentru a obține murături delicioase.

Elena Merișoreanu recomandă pregătirea castraveților doar cu apă și sare, fără oțet, subliniind că oțetul nu este benefic pentru stomac.

Ce e drept, oțetul folosit pentru conservarea murăturilor joacă un rol important în savoarea și siguranța produsului final.

În schimb, în locul oțetului, Elena Merișoreanu adaugă frunze de vișin, mărar, morcov și țelină în borcane, iar pentru un gust aparte, sfătuiește toate gospodinele să adauge o linguriță de miere sau zahăr în borcane.

"Sunt o gospodină bună, așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.

Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri", ne-a spus Elena Merișoreanu, pentru Playtech Știri.

Oțetul utilizat la murături acționează ca un conservant natural, împiedicând dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și asigurând o conservare îndelungată a alimentelor.

Oțetul, cunoscut pentru efectul său antimicrobian, previne dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Studiile arată că oțetul poate inhiba dezvoltarea agenților patogeni precum E.coli și Salmonella.

Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition a descoperit că acidul acetic din oțet poate ajuta la scăderea glicemiei după masă. Acest lucru este benefic pentru persoanele care suferă de dibet de tip 2 sau au rezistența la insulină.

Deși oțetul este un produs acid, în cantități moderate poate stimula digestia. Acidul acetic poate ajuta la producția de sucuri gastrice, favorizând digestia corectă a alimentelor.

Mai mult, consumul de murături în oțet a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol LDL și trigliceride, ceea ce poate contribui la reducere riscului de boli cardiovasculare.

Ei bine, totuși, este oțetul dăunător pentru stomac, așa cum spune artista Elena Merișoreanu?

Poate...dacă e consumat în exces. Consumul excesiv de oțet poate contribui la creșterea acidității gastrice, agravând afecțiuni precum refluxul gastroesofagian sau gastrita. Pacienții cu sensibilitate la aciditate pot experimenta arsuri gastrice și disconfort.

Un studiu recent a arătat că oțetul de mere îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade nivelurile de glucoză și insulină postprandiala la persoanele cu rezistența la insulină. Cu toate acestea, la pacienții cu diabet de tip 2, adăugarea oțetului la o masă nu a avut un impact semnificativ asupra acestor niveluri.

O dietă cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi o masă ce include oțet, este benefică pentru persoanele sănătoase și cele cu rezistență la insulină, potrivit BMC Gastroenterology.

Mai mult, în cazurile severe, consumul frecvent de oțet în cantități mari poate irita mucoasa stomacului, mai ales la persoanele care suferă deja de ulcer gastric sau duodenal.

Consumul moderat, mai ales când este asociat cu alte aliment, nu provoacă astfel de efecte negative.

Deci, oțetul în murături este o necesitate, mai ales dacă vrem ca borcanele să ne ajungă peste iarnă și chiar mai mult de atât, pentru că murăturile în oțet pot oferi beneficii multiple pentru sănătate, în special datorită proprietăților antimicrobiene și potențialul de a controla nivelul glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel