Osteoporoza: ce rol joacă terapia anabolică și DEXA. Factorii care scad masa osoasă. Dr. Cătălina Poiană: Vindecarea este un termen relativ

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Osteoporoza - Foto: Freepik @marcosj @eddows-animator @sompong_tom
Osteoporoza - Foto: Freepik @marcosj @eddows-animator @sompong_tom

Detalii importante pe care trebuie să le știi despre osteoporoză. Dr. Cătălina Poiană, despre osteoporoză, DEXA, terapia anabolică și factorii care scad masa osoasă.

Osteoporoza este o boală frecventă, cronică, adică pe termen lung, ce apare atunci când oasele:

- devin mai puțin dense

- pierd minerale precum calciul

- devin mai fragile, potrivit Health Direct.

Osteoporoza este cauzată de o scădere a densității osoase, lucru care face ca oasele să fie mai fragile și mai ușor de rupt.

Oasele tuturor devin mai slabe pe măsură ce îmbătrânesc, dar la unele persoane acest proces are loc prea repede. Deseori, femeile unt afectate după instalarea menopauzei.

Vindecarea în contextul osteoporozei este relativă, implicând ameliorarea și reducerea riscului de fracturi viitoare. Evaluarea constantă a riscului de fractură este esențială, având în vedere diversele patologii și tratamente care pot afecta structura osoasă.

Tratamentul anabolic ajută la construirea masei osoase, dar riscul de fractură rămâne. Medicamentele, inclusiv cele antidiabetice, pot influența masa osoasă în mod diferit.

După intervențiile chirurgicale pentru obezitate, trebuie evaluată și afectarea masei osoase.

"Vindecarea este un termen să zic așa, relativ. Ceea ce putem să facem este să ameliorăm lucrurile și să diminuăm riscul apariției fracturilor în continuare, pentru că o fractură o dată făcută, ea este și există și tu poți să câștigi masă osoasă, poți să mai ameliorezi acolo lucrurile, dar și bineînțeles cu o terapie anabolică, pentru că terapia anabolică asta face, construiește, dar riscul tău continuă.

Și atunci e foarte bine ca, în permanență, orice pacient să fie evaluat pentru riscul de fractură la acel moment, pentru că în viața fiecărui pacient pot să apară foarte multe lucruri, adică dincolo de problemele care țin de menopauză sau care țin de vârstă, poate să apară o altă patologie care să fie asociată cu afectarea structurii osoase. 

Sau poate să fie o boală care nu influențează osul, dar medicamentele pe care le ia, spre exemplu, sunt și antidiabetice care scad și mai tare masa osoasă. 

Sunt antidiabetice care nu influențează masa osoasă, deci depinde foarte mult medicația pe care o iei. 

Acum, în obezitate vorbim de chirurgie metabolică și după chirurgia metabolică apare afectare masei osoase și este alt capitol în care trebuie să evaluăm lucrurile. 

Deci în permanență un pacient trebuie evaluat și atunci când, spre exemplu, vine la o evaluare după 1 an de zile, în momentul în care tu îi faci verificarea, prima verificare după ce i-ai inițiat o schemă terapeutică, trebuie să vezi dacă acel medicament merge sau nu merge. 

Trebuie să verifici în primul rând ce impact a avut asupra densității minerale osoase și măsurând cu DEXA densitatea minerală osoasă poți să ai trei variante:

- să fi crescut masa osoasă

- să fi rămas stabilă

- să fi pierdut masă osoasă. 

Această pierdere de masă osoasă depinde și ea de procentul ei, pentru că unele variații între măsurători țin de tehnica propriu-zisă de măsurare a densității minerale osoase. 

Deci dacă modificarea de masă osoasă este semnificativă, adică depășește modificarea sau procentul pe care l-ar putea avea datorită tehnicii propriu-zise de măsurare, deci dacă are semnificații modificarea de masă osoasă, dacă a crescut masa osoasă sau dacă este staționară, înseamnă că acea terapie este eficientă. 

Dacă masa osoasă scade semnificativ, deci mai mult decât ne-am așteptat din diferența datorată tehnicii, atunci trebuie să ne punem mai multe probleme.

În primul rând trebuie să ne punem problema aderenței la terapie, trebuie să vedem dacă pacientul și-a urmat terapia conștiincios, trebuie să vedem dacă și-a administrat-o corect sau dacă a abandonat terapia, pentru că sunt foarte multe elemente care duc la scăderea aderenței la terapie. 

Unele țin de faptul că pur și simplu pacientul nu este informat corect despre ceea ce înseamnă osteoporoza și sunt niște statistici foarte interesante care arată că pacienții sunt foarte îngrijorați și îngrijorați, deci ajung la un procent de 50% cele două categorii de boli, cum ar fi cancerul sau de boli, cum ar fi undeva la 40-45% de boli cum ar fi bolile cardiovasculare. 

Dar dacă îi întrebăm ca procent, cât sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați de riscul de osteoporoză, nu cred că procentul depășește 20% împreună, cele două categorii, ceea ce înseamnă că nu se conștientizează, deși dacă le luăm ca evenimente fracturile osteoporotice, ele sunt mult mai numeroase decât toate celelalte luate la un loc", a declarat Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel