Osteoporoza este o afecţiune în care oasele devin mai subţiri şi îşi pierd forţa. Persoanele cu osteoporoza sunt la risc mai mare pentru ruperea oaselor.
Cele mai frecvente fracturi legate de osteoporoza apar la încheietura mâinii, soldului şi coloanei vertebrale, notează Harvard Health Publishing.
Fracturile de şold pot fi dificil de vindecat. Ele reduc capacitatea persoanei de a se deplasa. Acest lucru poate duce la complicații și alte probleme de sănătate și adesea contribuie la moartea prematură.
Osteoporoza este mai frecventă la femei decât la bărbați, în mare parte din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul menopauzei. Majoritatea persoanelor cu osteoporoza nu ştiu că o au până când nu au un test de densitate osoasă sau li se rup oasele.
Cauzele care determină apariția osteoporozei
Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru între formarea osoasă nouă şi resorbţia osoasă veche. Corpul poate să nu reuşească să formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau se întâmplă ambele situaţii.
Două minerale esenţiale pentru formarea normală a osului, sunt calciul şi fosfatul. De-a lungul tinereţii, corpul foloseşte aceste minerale pentru a produce oase.
Calciul este esenţial pentru buna funcţionare a inimii, a creierului şi a altor organe. Pentru a menţine organele critice în stare funcţională, organismul reabsoarbe calciul stocat în oase, pentru a menţine nivelul de calciu din sânge.
Dacă aportul de calciu nu este suficient de mare, sau dacă organismul nu absoarbe suficient calciu din dietă, producţia osoasă şi ţesutul osos pot suferi. Astfel, oasele pot deveni mai fragile, ceea ce duce la un risc de fracturare mai mare.
Simptomele osteoporozei
Simptomele timpurii ale osteoporozei pot fi:
- putere de prindere slabă
- unghii slabe şi fragile.
Alte simptome sunt:
- dureri ascuţite: durerea poate să nu radieze (să se răspândească în alte zone).
- tendinţa de a sta încovoiat
- fragilitatea unghiilor se poate agrava
Osteoporoză poate fi diagnosticată cu test de densitate osoasă
Uneori osteoporoza este diagnosticată în timpul unui examen fizic regulat. Acest lucru se întâmplă deoarece fracturile silențioase ale coloanei vertebrale o determină să se comprime sau să se curbeze. Pentru a verifica un diagnostic, se poate face o radiografie pentru a vedea dacă oasele sunt mai puțin dense decât au fost.
Cel mai bun mod de a diagnostica osteoporoza este cu un test de densitate osoasă. Principala modalitate de a măsura densitatea osoasă este cu absorptiometrie cu raze X cu dublă energie (DEXA). Acest test durează 10 până la 15 minute și este nedureros. Foloseşte cantităţi minime de radiaţii şi în general se face pe coloana vertebrală şi şold.
Testele de sânge și urină pot fi recomandate pentru a identifica o cauză a osteoporozei, cum ar fi o problemă tiroidiană. Pentru majoritatea oamenilor, cu toate acestea, nu există nici o cauză clară a osteoporozei, altele decât îmbătrânirea.
Vezi și: De ce ne amorțesc mâinile și ce boli putem avea. Există tratament în funcție de afecțiune
Tratament prin exerciții
Osteoporoza poate fi tratată în mai multe moduri. Dacă este ușoară, exercițiile zilnice cu greutate pot ajuta la construirea masei osoase. Totodată, specialiștii recomandă suplimentarea cantității de calciu și vitamina D.
O serie de medicamente, de asemenea, au fost dezvoltate pentru a încetini pierderea osoasă. Deși masa osoasă, de obicei, nu revine la normal după tratament, riscul de fractură poate scădea dramatic, mai notează Harvard Health Publishing.
Prevenirea osteoporozei
Prevenirea osteoporozei este mult mai bună decât încercarea de a o trata. Puteţi ajuta la prevenirea osteoporozei prin
- consumul de alimente bogate în calciu, cum ar fi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, sardine, somon, legume cu frunze verzi și alimente și băuturi fortificate cu calciu.
- obţinerea mai multă vitamina D de la soare sau un supliment
- a face exerciții cu greutate, cum ar fi mersul vioi în fiecare zi
- nu se recomandă fumatul
- nu consuma prea mult alcool
”Perspectivele pentru persoanele cu osteoporoză sunt bune, mai ales dacă problema este depistată şi tratată precoce. Densitatea osoasă, chiar şi în osteoporoza severă, în general poate fi stabilizată sau îmbunătăţită.
Riscul de fracturi poate fi redus substanțial cu ajutorul tratamentului”, mai notează Harvard Health Publishing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.