Osteoporoza. Primele indicii și factori de risc

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bolile reumatice
Bolile reumatice

Osteoporoza se instalează fără simptome până când ajunge în fază avansată. Totuși, există niște semne în faza incipientă, la care trebuie să fim atenți. 

Osteoporoza este o boală care determină oasele să devină slabe și fragile, deci se vor rupe mai ușor. Din păcate, simptomele nu sunt vizibile până când boala este destul de avasată sau apare prima fractură. Cu toate acestea, există două indicii vizibile de osteoporoză: modificări ale posturii dumneavoastră (cum ar fi un aspect aplecat) și pierderea înălțimii.

Ambele modificări pot apărea atunci când coloana vertebrală devine curbată sau comprimată din slăbiciune sau fracturi mici (numite fracturi de compresie) între vertebre, oasele mici care formează coloana vertebrală.

Deoarece osteoporoza poate fi tăcută de ani de zile, ar trebui să fiți faceți un screening pentru această afecțiune. Se recomandă ca toate femeile în vârstă de 65 ani sau mai mult să aibă un test de densitate osoasă - cunoscută în mod obișnuit ca scanare DEXA. Este un test scurt, fără durere efectuat pe coloana vertebrală sau pe șold, care poate arăta dacă aveți osteoporoză sau precursorul său, numit osteopenie.

Factori de risc

Multe femei pot aștepta până când ajung la 65 ani pentru primul screening, însă altele este posibil să aibă nevoie de această testare mai devreme, dacă unul dintre părinți a avut o fractură de șold sau dacă există alți factori de risc pentru osteoporoză, inclusiv menopauza precoce, antecedente familiale de osteoporoză, etnie albă sau asiatică, densitate osoasă scăzută la testarea prealabilă sau utilizarea medicamentelor care pot afecta sănătatea oaselor, cum ar fi corticosteroizii.

Dacă sunteți diagnosticat cu osteopenie sau osteoporoză, există medicamente care vă pot ajuta.

Informațiile au fost publicate de Harvard Health Publishing

 

Editors in Chief, Harvard Women's Health Watch

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel