Osteoporoza, cifrele ignoranței. Ce urmează până în 2050. Poiană: E îngrijorător! Lumea nu e speriată, până nu apare prima fractură. Și TUSEA poate provoca fractură

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Osteoporoza - Foto: Freepick @stockman
Osteoporoza - Foto: Freepick @stockman

Osteoporoza reprezintă o problemă de sănătate publică la fel de serioasă precum cancerul. De ce ar trebui realizată o strategie de informare a populației. 

Osteoporoza, în stadiile incipiente, nu provoacă niciun simptom sau semn de avertizare. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu știu că suferă de această afecțiune până când nu au o fractură.

Dacă apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

- retragerea gingiilor

- slăbirea forței de prindere

- unghii slabe și casante

Dacă nu aveți simptome, dar aveți antecedente familiale de osteoporoză, discuția cu medicul vă poate ajuta să vă evaluați riscul.

Vezi și: Dieta anti-osteoporoză. Ingredientul CHEIE care te salvează de boală. Poiană: E interesant, o noutate. Bogat în calciu, ajută și la litiaza renală

Osteoporoza, problemă de sănătate publică

Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt motivele pentru care osteoporoza este considerată o problemă de sănătate publică. 

"Osteoporoza este o prioritate de sănătate publică, este o problemă de sănătate publică. Sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză la nivel mondial. Din păcate, una din cinci sunt diagnosticate cu osteoporoză și mai puțin de una din trei sunt tratate chiar dacă apare și o fractură osteoporotică. 

Acest lucru nu se întâmplă doar în zona de est, ci se întâmplă și în zona de vest. La ei, acest lucru s-a mai ameliorat prin prevenția secundară și susținută prin implementarea serviciilor Fracturities on services. Dincolo de toate aceste lucruri, osteoporoza este o boală cronică. Necesită tratament îndelungat.

5. -imagine fara descriere- (osteoporoza--cifrele-ignorantei-care-dau-fiori--ce-urmeaza-pana-in-2050--poiana-e-ingrijorator-lumea-nu-e-speriata--pana-nu-apare-prima-fractura-1_81596800.png)

Cifrele arată că mai puțin de jumătate dintre femei rămân pe terapie încă șase luni de la inițierea acesteia, ceea ce este o problemă pentru că medicația indiferent cât ar fi de performantă, în momentul în care aderența la tratament este scăzută și factorii care influențează o aderență scăzută la tratament sunt multipli, țin de pacient, țin de relația cu medicul, țin de comorbiditățile pacientului, țin de zone socio-economice. Lista elementelor care pot să scadă aderența este foarte mare.

O problemă este percepția pacientului în ceea ce privește osteoporoza. Mi se pare îngrijorător faptul că un procent foarte mic dintre pacienți, undeva la 30% sunt îngrijorați de riscul de fractură osteoporotică. Principalele temeri ale pacienților rămân cancerul și bolile cardiovasculare. În abordarea acestei probleme, trebuie să plecăm de la toate aceste informații și trebuie să creștem atât conștientizarea pacienților cât și a specialiștilor din domeniul sănătății.

Fracturile de fragilitate care definesc clinic osteoporoza sau pierderea densității minerale osoase dacă se produc la coloană sau șold sunt frecvente și numeric sunt mai importante decât accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică.

Cel mai îngrijorător este faptul că se estimează pentru anul 2050 o creștere exponențială a fracturilor de șold. Cea mai mare creștere va fi în Asia, dar, în general, populația din acele zone este în creștere importantă în următoarea perioadă de timp.

Acest lucru ne face să fim și mai îngrijorați, deoarece osteoporoza care duce la fractură de șold are repercursiuni mari, în primul rând asupra vieții pacientului, asupra faptului că rămâne într-un procent ridicat de cazuri de a desfășura activitățile zilnice, rămâne cu dizabilități, până la elemente dificile cum ar fi mortalitatea care este crescută la un an. 

Osteoporoza - FOTO: Societatea Română de Endrocrinologie

Veste uriașă pentru bolnavii de cancer din România. Pauliuc: E un moment ISTORIC. Se poate vorbi de speranță și în România

Cifrele noastre arată o rată a mortalității crescută în România după fractura de șold la 30%, ceea ce este o cifră cu mult peste media Europei. Avem un număr ridicat de pacienți care după fractura de șold nu se operează. Trebuie să vedem de ce rata intervenției chirurgicală este atât de scăzută.

Cifrele din România sunt cifre care au fost foarte mult schimbate în ultima vreme. Având în vedere cifrele care s-au dat la nivelul României în urmă cu 10 ani, eram cu un risc scăzut față de celelalte țări. Cifrele recent publicate de noi arată că rata fracturilor de șold este mult mai mare decât se estimase în urmă cu 10 ani”, a declarat Prof. Dr. Cătălina POIANĂ, președinte Societatea Română de Endocrinologie, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".

Care este atitudinea față de osteoporoză în România

”Nu aș putea spune că lumea este foarte speriată de osteoporoză. De departe riscul de cancer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat ocupă podiumul celor trei premianți.

Din spate vine și osteoporoza. Probabil că până când nu apare prima fractură osteoporotică sau a doua fractură osteoporotică pacientul nu realizează pericolul. Este mai puțin temător, ceea ce înseamnă că este un motiv în plus ca să lucrăm și la partea de conștientizare”, a mai precizat sursa citată.

3. -imagine fara descriere- (osteoporoza--cifrele-ignorantei-care-dau-fiori--ce-urmeaza-pana-in-2050--poiana-e-ingrijorator-lumea-nu-e-speriata--pana-nu-apare-prima-fractura-2_94088900.png)

Osteoporoza - FOTO: Societatea Română de Endrocrinologie

Diagnosticarea osteoporozei, noi clasificări

”Este important să evaluăm factorii de risc. Ghidurile ultimilor ani, stratifică pacientul în funcție de riscul de fractură osteoporotică. Modelul propus de europeni este de a face modelul FRAX, fără a face testul densității minerale osoase care aruncă o parte din pacienți la risc foarte crescut sau, la polul diametral opus, pacienți cu un risc foarte scăzut cărora este suficient să le monitorizezi stilul de viață. Acea zonă gri, necesită măsurarea de densitate minerală osoasă, după care pacienții se stratifică în aceste categorii: riscul foarte crescut, riscul crescut și riscul scăzut. 

Elementele pentru a încadra pacientul într-un risc foarte crescut de a suferi o fractură osteoporotică sunt: fractura în ultimele 12 luni. În primul an de la apariția unei fracturi crește riscul de a apărea o altă fractură, fracturi multiple sau fracturi care apar în timpul unui tratament pentru osteoporoză. Trebuie menționat intervalul de timp la care apar de la inițierea tratamentului sau medicamente care pot să influențeze densitatea minerală osoasă; un scor T foarte scăzut și cifre chiar mari în ceea ce privește riscul absolut la 10 ani de fractură majoră osteoporotică sau de fractură de șold.

4. -imagine fara descriere- (osteoporoza--cifrele-ignorantei-care-dau-fiori--ce-urmeaza-pana-in-2050--poiana-e-ingrijorator-lumea-nu-e-speriata--pana-nu-apare-prima-fractura-3_66506800.png)

Osteoporoza - FOTO: Societatea Română de Endrocrinologie

În cadrul riscului crescut este categoria pacienților cu o fractură prevalentă sau, pur și simplu, un scor T mai mic de - 2,5 deviații standard și un scor T în zona de masă osoasă scăzut la măsurătoarea DEXA, dar la care aplicând FRAX-ul duce undeva la un risc moderat crescut de fractură majoră ostoporotică și de fractură de șold. 

În cât timp se elimină alcoolul și drogurile din organism. Diana Bulgaru, avertisment: Băuturile alcoolice sunt considerate droguri

În funcție de această stratificare a riscului se recomandă și abordarea terapeutică a pacienților, mergând pe ideea că la riscul foarte crescut se recomandă o terapie secvențială cu începerea unui agent anabolic, care ulterior să fie urmată de un agent antiresorbtiv”, a mai precizat Prof. Dr. Cătălina POIANĂ, președintele Societatea Română de Endocrinologie.

prof. dr. Cătălina Poiană, președinte Societatea Română de Endocrinologie - FOTO: Crișan Andreescu, DC Media Group

Osteoporoza, strategie națională

”O altă latură care nu este deloc de neglijat este așa-numita prăpastie care există între pacienții care sunt la risc de a se fractura și care sunt eligibili la a primi tratament și la pacienții care primesc tratamentul. Acest lucru este o problemă care apare în foarte multe țări. Se constată că această prăpastie este departe de a se fi micșorat în ultimii ani, în ciuda progreselor care s-au făcut în diagnosticul osteoporozei, atât în această stratificare de risc, cât și în mijloacele terapeutice care sunt mult mai generoase care erau cu ani în urmă. 

Singura modalitate prin care putem să schimbăm ceva este dacă vom aborda lucrurile integrat în forma unei strategii naționale. Fără o strategie națională nu vom putea să progresăm deloc. Cred că sunt câteva arii de acțiune. Principala arie este în privința educației, a prevenției. Educația trebuie făcută la toate nivelele. Trebuie făcută educație în populația generală, la medicii specialiști, dar și la medicii de familie. 

A doua arie la care trebuie să lucrăm este aceea de a îmbunătăți diagnosticul, de a ajuta să perfectăm managementul pacientului cu osteoporoză și de a face din această stratificare a riscului și managementul pacientului un exemplu de bună practică medicală. 

Fractura de șold este operată bine, dar dacă pacientul nu merge la recuperare și nu este evaluat pentru cauzele pentru care s-a fracturat și nu se face un management adecvat, cascada fracturilor merge mai departe. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel