Osteoporoză: cum te ajută tratamentul să trăiești mai mult

Angela Sabău |
Data publicării:
densitatea osoasă Foto: pexels.com
densitatea osoasă Foto: pexels.com

Osteoporoza afectează în special vârstnicii. Tratamentul conceput pentru această afecțiune se pare că are un rol în reducerea riscului de mortalitate, conform unor studii.

Tratamentul pentru osteoporoză a redus riscul de deces prematur cu 34%, într-un studiu cu peste 6.000 de participanți, realizat de Institutul de Cercetări Medicale Garvan. Această reducere a riscului de mortalitate timpurie a fost asociată semnificativ cu o reducere a pierderii masei osoase, comparativ cu persoanele are nu au luat niciun tratament.

Descoperirile prezintă noi sfaturi despre beneficiile semnificative ale luării medicamentului de osteoporoză aprobat pentru cei cu risc de osteoporoză, precum și pentru profesioniștii lor în domeniul sănătății.

După vârsta de 50 de ani, 40% dintre femei și 25% dintre bărbați suferă o fractură din cauza fragilității osteoporotică în viața lor, o vătămare care îi pune în pericol pentru alte fracturi. Cu toate acestea, în prezent, mai puțin de 30% dintre femei și 20% dintre bărbații cu fracturi dn cauza fragilității urmează tratamente aprobate pentru osteoporoză.

„Este o concepție greșită comună că osteoporoza afectează doar femeile, iar multe persoane aleg să nu ia tratamentele recomandate”, spune profesorul Jacqueline Center, care conduce Laboratorul de Studii Clinice și Epidemiologie de la Institutul Garvan și este endocrinolog la Spitalul St Vincent’s, care a condus studiile. „Dar fracturile osteoporotice nu sunt benigne. Medicația pentru osteoporoză nu numai că scade riscul de fracturi suplimentare - dar se pare că acest medicament reduce și rata mortalității în următorii 15 ani.”

Reducerea riscului de mortalitate

Osteoporoza afectează aproximativ 200 de milioane de oameni în întreaga lume și este o boală progresivă, în care oasele devin mai poroase și fragile, adesea fără simptome până la prima fractură.

O echipă de cercetători internaționali, condusă de Garvan, a analizat datele dintr-o cohortă de 6,120 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani, care au luat parte la Studiul observațional canadian de osteoporoză multicentrică.

Analiza a arătat că indivizii tratați cu azot-bifosfonați (alendronat sau risedronat) au avut o reducere cu 34% a riscului de mortalitate în următorii 15 ani, comparativ cu persoanele care nu au fost tratate. Studiul a fost publicat în numărul din aprilie al revistei Osteoporosis International.

Într-un al doilea studiu de urmărire, publicat în Journal of Bone and Mineral Research, echipa a analizat datele dintr-o cohortă de 1.735 de femei, din același studiu. Analiza a relevat că media reducerii riscului de mortalitate prematură a fost de 39%, printr-o reducere a ratei pierderii de masă osoase.

Cercetătorii au comparat, de asemenea, bifosfonații de azot (alendronat sau risedronat) cu un bisfosfonat mai slab, non-azot și au descoperit o reducere similară a beneficiului riscului de mortalitate cu bisfosfonații de azot.

Studiul oferă dovezi suplimentare că tratamentul cu bisfosfonat cu azot poate oferi beneficii semnificative pentru cei cu osteoporoză și este primul care examinează mecanismele potențiale.

„Pentru mulți indivizi cu osteoporoză, sănătatea oaselor nu este o prioritate”, spune primul autor al ambelor studii, dr. Dana Bliuc de la Garvan, agent de cercetare în laboratorul de studii clinice și epidemiologie. „Sperăm că rezultatele studiului nostru vor încuraja persoanele cu osteoporoză sau cu risc de fractură să solicite tratament - și să se angajeze să-l ia.”

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel