„Osteoporoză este o boală în care oasele devin fragile și sunt mai susceptibile la fracturi. Se fracturează frecvent oasele soldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii”, spune Dr Alexandra Elena Iordache, medic specialist expertiză medicală, EXCLUSIV la DC MEDICAL. Osteoporoză poate să apară atât la bărbați cât și la femei la orice vârstă, dar cel mai frecvent la femeile în vârstă.
CAUZA OSTEOPOROZEI
Potrivit medicului Alexandra Elena Iordache, factorii de risc care duc la osteoporoză sunt:
- Genul feminin
- Vârstă înaintată
- Femeile mici și slabe sunt în categoria de risc
- Etnie - femeile albe și asiatice
- Istoric familial
- Hormonii sexuali - nivelul scăzut de estrogeni (menopauza) predispune femeile la OP
- nivelul scăzut de testosteron predispune bărbații la OP
- Calciu și aportul de vitamina D scăzute
- Medicamente (glucocorticoizi, tratamentul pe termen lung cu heparină)
- Sedentarismul (repaus la pat pe termen lung)
- Fumatul
- Alcoolul etilic.
SIMPTOMELE OSTEOPOROZEI
Osteoporoză este numită „BOALĂ TĂCUTĂ” deoarece pierderea de masă osoasă nu dă simptome. Osteoporoză nu doare și de aceea este așa de târziu diagnosticată. Durerea apare numai în caz de fractură (tasare vertebrală). De regulă, nu veți ști că aveți osteoporoză până când nu se fracturează un os.
CUM SE DEPISTEAZĂ OSTEOPOROZA
Osteodensitometria este o investigație imagistică care măsoară densitatea minerală și duritatea sistemului osos prin metodă DEXA. Dr Alexandra Elena Iordache spune că scopul procedeului este acela de a determina riscul de fractură și prezența osteoporozei, care produce o fragilitate crescută a oaselor.
Cu cât conținutul mineral al oaselor este mai mare, cu atât mai dense sunt acestea. Astfel, cu cât mai dense sunt oasele, cu atât sunt mai puternice și au un risc mai mic de fracturi. De asemenea, cu ajutorul acestei investigații se poate stabili dacă o persoană are osteoporoză. Osteoporoza determină oasele să-și piardă din densitate și să devină subțiri și fragile.
Indicațiile DEXA sunt:
Osteodensitometria este un instrument util prin care se poate detecta dacă osteoporoză s-a înrăutățit sau nu. Persoanele care ar trebui să realizeze o evaluare a densității osoase sunt femeile cu vârste de peste 65 de ani și bărbații de peste 70 de ani, arată Dr Alexandra Elena Iordache, medic specialist expertiză medicală.
Persoanele cu risc crescut de osteoporoză sunt:
- femeile aflate în postmenopauza, dar cu vârste mai mici de 65 de ani;
- persoanele care au frecvent fracturi osoase;
- cei cu un istoric familial de osteoporoză;
- persoanele care utilizează medicamente pe baza de steroizi. Acestea interferează cu procesul de reconstrucție osoasă și pot provoca osteoporoză;
- persoanele care au experimentat un transplant de organe sau de măduva osoasă;
- bărbații care urmează tratamente pentru cancerul de prostată. Acestea pot reduce nivelul de testosteron, diminuand rezistență osoasă;
- persoanele cu un indice de masă corporală scăzut;
- persoanele cu afecțiuni clinice asociate pierderii osoase, precum artrită reumatoidă;
- persoanele cu boli hepatice sau renale cronice, dar și diabet zaharat de tip 1;
- indivizii cu afecțiuni endocrine, precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul.
Osteodensitometria este o procedura ce nu necesită pregătire prealabilă din partea pacientului. Acesta poate consumă alimente și lichide în mod normal în ziua investigației.
Cu toate acestea, persoanele care iau suplimente de calciu trebuie să oprească administrarea cu 24 de ore înainte de investigație. În plus, persoanele care au experimentat recent examinări ce au presupus administrarea unor substanțe de contrast pot fi nevoite să aștepte 10-14 zile înainte de a efectua o scanare DEXA, arată Dr Alexandra Elena Iordache.
Înainte de investigație, pacientul trebuie îmbrăcat în haine de spital, iar orice accesorii și obiecte metalice trebuie îndepărtate. În timpul scanării, un dispozitiv special se va mișcă încet în jurul corpului pacientului, trimițând fascicule de raze X către acesta.
În principal, zonele vizate sunt șoldurile și coloana vertebrală, deoarece aici pot fi observate cel mai bine semnele de osteoporoză. De asemenea, există cazuri în care sunt scanate degetele, articulația pumnului și antebrațul.
Atunci când este evaluată compoziția corporală, întregul corp trebuie scanat. Dispozitivul special măsoară grosimea țesuturilor în diferite locuri specifice și folosind ecuații matematice stabilește procentajul de grăsime corporală.
În timpul investigației, pacientul trebuie să rămână nemișcat, în caz contrar imaginile devenind distorsionate. Trebuie cunoscut că investigația este nedureroasă și are o durata relativ scurtă de timp, fiind cuprinsă între 10 și 30 de minute.
Osteodensitometria este o procedura sigură pentru majoritatea persoanelor, dar femeile însărcinate nu pot întotdeauna să o realizeze, deoarece folosește energie cu raze X. Totuși, nivelul de radiații este foarte mic, cantiatea de energie emisă fiind mai redusă decât în cazul unei radiografii toracice obișnuite.
CUM POATE FI PREVENITĂ
Pentru a ajută la menținerea oaselor puternice și pentru a împiedică pierderea de masă osoasă este necesară:
- dietă bogată în calciu și vitamina D (dacă aportul alimentar de calciu și vitamina D este insuficient, se indică utilizarea unui supliment nutritiv)
- exerciții fizice (mers pe jos, dans)
- renunțarea la fumat
- reducerea consumului de alcool
CUM SE TRATEAZĂ OSTEOPOROZĂ
Prevenirea fracturilor este obiectivul principal în tratamentul pacienților cu osteoporoză. Multe medicamente s-au dovedit eficiente în a reduce riscul de fractură osteoporotică și, înainte de toate, trebuie consultat un medic pentru a investiga stadiul afecțiunii și a se stabili tratamentul corect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.