Orzul este unul dintre cele mai vechi cereale cultivate din lume. Asiaticii îl plantau cu 10 mii de ani în urmă, iar în timpul Imperiului Roman era hrană pentru gladiatori. Astăzi este cultivat predominant pentru hrana animalelor și pentru a face din el malț, folosit în băuturi alcoolice. Dar orzul este unul dintre cerealele cu cel mai mare conținut de fibre solubile, plus minerale și vitamine, care îl fac ideal în lupta contra unor boli de prea multe ori fatale.
Nutriție și boli
Orzul conține circa 17% fibre, unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre toate cerealele integrale. Aceste în mod special sunt compuse din beta-glucan solubil, un tip special de fibre (găsit și în ovăz) care poate ajuta la controlul zahărului din sânge (reducerea glicemiei) și la reducerea riscului de boli de inimă.
De asemenea, s-a demonstrat că orzul reduce tensiunea arterială și scade semnificativ colesterolul total, ceea ce reduce masiv riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, afecțiunile care fac cele mai multe victime la nivel mondial. De fapt, studiile care susțin că orzul este cel mai bun dintre toate cereale integrale au adus atât de multe dovezi în acest sens încât în 2008, US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat o cerere pentru produsele de orz care le permite celor care fac produse din orz să scrie pe etichetele acestora că „reduc riscul de boli coronariene”, se arată pe pagina Consiliului American pentru Cereale Integrale (link direct)
Toate cerealele integral conțin un amestec diferit de nutrienți. Orzul, în mod special, oferă o sursă bună de proteine (furnizează cel puțin 10% din valoarea zilnică recomandată), magneziu, fosfor, vitamina B3 și cupru și este o sursă excelentă de fibre (furnizând cel puțin 20% din valoarea zilnică recomandată), mangan și seleniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.