Căzăturile pe gheață sunt foarte frecvente în această perioadă a anului, de aceea este important să știți cum să vă protejați sau să reduceți riscurile.
„Cele mai frecvente probleme care apar în timpul căzăturilor sunt entorsele, luxațiile, leziuni ale cartilajelor, mușchilor și tendoanelor, iar în cazuri mai grave - traumatisme cranio-cerebrale sau fracturi”, ne explică dr. Tarek Nazer, medic ortopedie și traumatologie.
În primul rând, să aflăm ce sunt aceste afecțiuni, fiecare în parte:
„Entorsa este o afecțiune traumatică, care se produce prin răsucirea ligamentelor unei articulații, în urma unui traumatism sau a unei mișcări greșite. Reprezintă o leziune de țesut moale, tendoane și ligamente care suferă o întindere sau chiar o ruptură”, precizează ortopedul.
„Luxația reprezintă întinderea sau ruperea ligamentelor asociate cu deplasarea capetelor osoase afară din cavitatea articulară”, arată ortopedul.
„Fractura reprezinta ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sistemul osos susține forma corpului și ajută la buna desfășurare a activităților zilnice. Oasele trebuie să fie puternice încât să suporte împotriva loviturilor ușoare, însă când un os este supus unui traumatism mai puternic el cedează și se fracturează”, mai spune dr. Tarek Nazer.
Cum evitați căzăturile pe gheață:
- Purtați încălțăminte adecvată timpului de afară, cu talpă de cauciuc care nu alunecă, deasupra gleznei și confortabilă, să vă protejeze, în același timp, și de degerături.
- Lăsați mâinile libere, protejate de o pereche de mănuși, deoarece, în cazul în care vă dezechilibrați în timpul mersului, mâinile vă ajută să vă recăpătați echilibrul și, în același timp, au și rol de amortizor într-o eventuală căzătură. Dar nu trebuie să vă sprijiniți direct în mâini deoarece se poate produce fractură de radius.
- Nu mergeți prea repede când e zăpadă, deoarece mersul rapid scade concentrația asupra pașilor.
- Evitați să cărați obiecte sau lucruri grele în timpul mersului.
- Puteți să folosiți un baston pentru sprijin când este multă gheață pe jos.
Ce faceți dacă ați căzut
„Dacă nu reușiți să evitați o căzătură, măcar puteți încerca să vă protejați capul și spatele, să vă folosiți de mâini sau de obiecte din jurul vostru pentru a va amortiza căderea. După o căzătură, este recomandat să nu se mai sprijine pe membrul afectat, să îl imobilizați printr-o atelă provizorie, puteți aplica comprese reci și să vă prezentați la un medic specialist”, conchide ortopedul Tarek Nazer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.