Orele la care să NU stai niciodată la soare. Dermatologul Olga Simionescu avertizează: Arde celulele. E primul inamic când vorbim de cancerul de piele

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Arsura solara - Foto: Freepik
Arsura solara - Foto: Freepik

Arsura solară: cât de gravă e și ce tipuri de cancere se pot dezvolta. Orele când ravele UVB sunt cele mai puternice. Nu te expune niciodată la soare în aceste ore!

"În ultima vreme e o diferență între verile de altă dată și verile de acum și fără să intrăm în detalii legate de încălzirea globală, deși probabil că e inevitabil până la urmă să discutăm și despre asta. Ca dermatolog, simțiți că de-a lungul timpului, agresiunea pe care o suferă populația în cursul verii începe să devină din ce în ce mai mare? Astăzi, de exemplu, sunt 37° afară, o căldură insuportabilă", a remarcat acad. prof. dr. Irinel Popescu.

"Cred că totul este fizică. Radiațiile ultraviolete se comportă ca radiații incidente atunci când întâlnesc pielea. Și pe fac ele? Se reflectă și se refractă.

Și este adevărat că în ultimii ani, parcă în ciuda tuturor eforturilor de a aplica agent ecran, în ciuda tuturor achizițiilor moderne în înțelegere a cancerului cutanat, a carcinogenezei, există din ce în ce mai mult arsuri solare.

Și arsura solară este inamicul cu numărul unu atunci când vorbim despre cancerul de piele", a spus medicul Olga Simionescu, în emisiunea "Academia de Sănătate" de la DC Medical.

Arsura solară - ce tipuri de cancere se pot dezvolta

"Este vorba despre ambele tipuri de expunere la soare. Expunerea de zi cu zi, recreațională, la populația care în mod normal lucrează în exterior și lucrătorii de interior. 

Ei fac cancere diferite în funcție de tipul de expunere la ultra-violente. Pe de altă parte, da, perioada între orele 11 și 16 a unor oameni care în mod normal stau în interior și care înțeleg să își facă băi de soare cât mai importante ca să arate, să beneficieze de o vacanță adevărată este extrem de nocivă, fiindcă ei spun da, eu mă protejez cu o cremă de soare, de protecție solară, dar până la urmă nu știm cum se protejează, ce tip de cremă folosesc.

Și mai există o achiziție a anilor acestora din urmă, indiferent de tipul de vremuri pe care îl dai, se pare că pentru cancerul care provine din celula de pigment, din melanocit, doze inferioare, doze mai mici decât cele care produc arsura solară, ar fi potențiale inductoare de mutații. 

Arsură solară este o arsură a celulelor, a cheratinocitelor, a celulelor fără pigment. Atunci când omul se expune la UVB. UVB crește între orele 11 și 16.

Cum arată ea?

Sub forma unor placarde de culoare roșu viu, cu margini tăiate brusc. Uneori este însoțită și de stare generală influențată până la alterată prin eliberare de interleukina 6 (IL-6), adică vorbim despre insolație", a decalarat medicul dermatolog Olga Simionescu, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel