Ordonanța coplata: ce va plăti asiguratul dacă merge la privat

Dana Lascu |
Data publicării:
UPU
UPU

După ce va fi aprobată Ordonanța coplata, dacă aleg să meargă la un spital privat să-și facă analize sau să se trateze, pacienții asigurați vor fi informați din start ce achită statul, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru ei, și cât vor trebui ei să scoată din buzunar pentru serviciile de care beneficiază.

Proiectul de Ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică, urmărește o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, față d ecare să plătească numai diferența dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al pacientului.

La dezbaterea publică organizată astăzi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că proiectul de ordonanță practic le dă dreptul furnizorilor privați de servicii medicale să încaseze bani de la pacienți pentru diferența dintre costul real și sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest proiect are caracter de urgență, a explicat ministrul. Ea a subliniat că el va da deptul pacientului să aleagă und eva fi tratat, „între public și privat".

Privatul, „scos din zona gri”

„Oricum, un pacient dacă se duce în privat, plătește. (...) Până la urmă, trebuie să scoatem și privatul din zona gri, pentru că în anumite situații ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face față. Această ordonanță are un caracter de urgență pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgență, nu ascunzișuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituțiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferență, dar pacientul va putea alege între public și privat. (...) Tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. (...) Din total fond, 6,71% sunt banii utilizați de firmele private. Discutăm despre o sumă foarte mică. Această chestiune poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacient între stat și privat", a arătat Sorina Pintea.

Teoretic, banii urmăresc asiguratul

Reprezentantul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune Rozalina Lăpădatu a spus că dorește ca pacientul să aibă acces la servicii de calitate indiferent unde se desfășoară acestea, în sistemul public sau în cel privat.

„Mă gândeam dacă nu ar fi mai bine să luăm în calcul și să reconsiderăm modul de calcul al serviciilor medicale, ca să nu mai existe aceste diferențe între privat și public, astfel încât aceste influențe salariale să fie incluse la un moment dat costul serviciului medical. (...) Vrem ca pacientul să aibă acces la servicii de calitate, indiferent unde se desfășoară acestea, în sistemul public decontat de stat sau privat. Problema noastră este să ne asigurăm că aceste modificări nu vor afecta pacienții major. (...) Vreau să mă asigur că nu vor fi create abuzuri, pentru că sunt multe persoane care nu au educație sau în vârstă și să nu se creeze un sistem de cartel în care la un moment dat pacientul să nu aibă unde să se ducă și peste tot să i se impună același ...Vreau să existe un plafon. Vrem să fim siguri că pacienții vor fi protejați", a afirmat reprezentantul APAA.

Ce va plăti pacientul la privat

Președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED, Cristian Hotoboc, a explicat că unitățile medicale private nu vor încasa bani de la pacienți pentru serviciile medicale care sunt incluse în pachetul de bază, care este gratuit pentru orice asigurat. Vor încasa însă diferențe dintre tariful decontat de CNAS și cât costă real serviciile oferite de clinicile private când vine vorba, spre exemplu, de investigații medicale făcute cu dispozitive performante.

„Niciodată nu o să luăm bani pentru analize uzuale. Asta urmează să discutăm în contractul cadru. O să fie un pachet de bază și la analize și la radiologie pe care nu va încasa nimeni nimic în privat - furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru, pentru că noi acum modificăm Legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigații de înaltă performanță - RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema și doar a unei părți din acea investigație", a explicat Hotoboc.

De asemenea, vor mai fi incluse aici „spitalizarea continuă, intervențiile chirurgicale și eventual o să mai intre la partea asta de contribuție personală o parte din investigațiile imagistice care erau foarte foarte sub costul real", a mai spus liderul PALMED.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel