Orbitopatia Graves sau boala Graves (Basedow) este o afecţiune autoimună. Organismul produce, practic, o serie de anticorpi împotriva receptorilor hormonilor tiroidieni şi care, datorită asemănării structurale cu ţesuturile moi din interiorul orbitei, duc la apariția unor modificări structurale ale ţesuturilor orbitare.
Drept rezultat al aceste afecțiuni apare exoftalmia (când ochii ies din orbite), retracția pleoapelor şi strabismul, acestea fiind însoţite de vedere dublă.
Sesiunea de oftalmologie a Congresului Clubului Regal al Medicilor a găzduit, sâmbăta trecută, cursul intensiv de Orbitopatia Graves, primul organizat în România pe această temă.
Multe specializări și subspecializări implicate
„Orbitopatia Graves este o patologie atât de complexă, încât impune colaborarea strânsă între oftalmologi din diverse subspecialități: pol anterior, strabologie, neuroftalmologie, glaucom, chirurgie oculoplastică, dar și o foarte puternică legătură cu colegii din alte specialități- endocrinologia, în primul rând, dar și pneumologia, reumatologia, radioterapie, chirurgia tiroidiană și psihologia. Cursul a avut ca scop implementarea în țara noastră a protocolului de diagnostic și tratament EUGOGO - recunoscut la nivel mondial ca unul din cele mai eficiente, dar și user-friendly protocoale”, a explicat dr. Cătălina Dumitrescu.
Noutățile aduse de curs, în afara actualizării datelor în privința patogenezei, diagnosticului și tratamentelor moderne, s-au referit și la rolul imagisticii oculare (OCT) în diagnosticul precoce al orbitopatiei Graves, dar și în diagosticul precoce al celei mai de temut din complicațiile acesteia: neuropatia optică distiroidiană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.