Orbirea de la telefonul mobil este o pierdere temporară a vederii cauzată de utilizarea unui smartphone într-o cameră întunecată, adesea cauzată de blocarea unui ochi cu o pernă sau alt obiect.
Termenul a fost introdus pentru prima dată în 2016 și se referă la pierderea temporară a vederii la un ochi. Deși nu este gravă, unele persoane pot considera schimbarea îngrijorătoare dacă nu știu ce o provoacă. Pierderea vederii revine de obicei la normal în câteva minute și nu există dovezi că provoacă daune pe termen lung. Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de orbire tranzitorie a smartphone-ului.
Cauze
Orbirea de la telefonul mobil apare de obicei atunci când se privește ecranul luminos al unui smartphone într-o cameră întunecată, când un ochi este acoperit de un obiect precum o pernă, conform Healthline.
Se crede că se dezvoltă din cauza faptului că un ochi devine adaptat la lumină și celălalt ochi devine adaptat la întuneric. Atunci când închideți ecranul telefonului, ochiul adaptat la întuneric poate vedea bine instantaneu. Ochiul care a putut vedea ecranul telefonului are nevoie de ceva timp până când se adaptează din nou la un mediu întunecat.
Orbirea la telefonul mobil a fost, de asemenea, raportată la ambii ochi. În aceste cazuri, ambii ochi sunt adaptați la lumină din cauza faptului că privesc ecranul telefonului și le ia ceva timp până când se readaptează la un mediu întunecat.
Citește și: Lipsa somnului te face să te simți cu până la 10 ani mai bătrân. Ce spun experții despre impactul somnului
Foto: Freepik
Simptome
Orbirea cauzată de telefonul mobil este o pierdere bruscă și nedureroasă a vederii cauzată de utilizarea unui smartphone în condiții de lumină slabă. Aceasta apare de obicei la un singur ochi, iar vederea normală revine în câteva minute.
Un studiu de caz din 2019 a raportat o femeie în vârstă de 68 de ani care s-a confruntat cu acest fenomen, în timp ce un studiu de caz din 2021 din Norvegia a raportat episoade similare de pierdere a vederii nedureroase, apărând ca o lentilă întunecată plasată în fața unui ochi.
Când să mergi la medic
Orbirea cu telefonul mobil nu este asociată cu nicio complicație și poate provoca pierderea temporară a vederii. Totuși, aceasta ar trebui să dispară în curând. Expunerea la ecran poate provoca uscăciunea ochilor, care poate fi ameliorată prin aplicarea de lacrimi artificiale. Durata pierderii vederii este de obicei de 10 până la 15 minute, cu unele modificări persistente care durează până la 30 de minute.
Deși orbirea cauzată de telefonul mobil nu necesită asistență medicală, simptomele pot imita pe cele ale unor afecțiuni oculare mai grave. Este esențial să soliciți asistență medicală dacă pierderea vederii persistă sau dacă sunt prezente simptome precum durerea bruscă a ochilor. Pe scurt, orbirea prin telefon mobil nu este o afecțiune oculară gravă și poate fi gestionată cu o îngrijire adecvată.
Un medic îți va evalua simptomele și istoricul de pierdere a vederii, putând determina dacă aceasta a fost cauzată de lumina puternică. Dacă sunt suspectate probleme medicale subiacente, pot fi comandate teste suplimentare, inclusiv examinări neurologice, examene oculare, RMN-uri ale creierului și tratament pentru orbirea temporară prin smartphone. Este important de reținut că orbirea tranzitorie prin smartphone nu necesită un tratament specific, deoarece fiecare caz raportat în literatura medicală a fost rezolvat fără complicații.
Metode prevenție
Orbirea cauzată de telefonul mobil poate fi prevenită prin expunerea uniformă a ambilor ochi la lumina telefonului într-o cameră întunecată. Dacă îți afectează somnul, ia în considerare posibilitatea de a reduce luminozitatea ecranului sau de a evita utilizarea telefonului în dormitor.
Deși orbirea cauzată de telefonul mobil nu este legată de complicații pe termen lung, aceasta poate provoca uscăciunea și durerea ochilor, ceea ce duce la disconfort pe termen lung și probleme ale corneei.
Pentru a reduce oboseala digitală a ochilor, urmează regula 20-20-20, privind la fiecare 20 de minute la ceva aflat la 6 metri distanță, timp de 20 de secunde, departe de ecran. Orbirea cu telefonul mobil este temporară și, de obicei, revine în câteva minute, deci nu există nicio dovadă de afectare a ochilor. Dacă lumina puternică a telefonului vă afectează somnul, luați în considerare posibilitatea de a evita utilizarea acestuia după ce ați stins luminile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.