Orașul din România unde se donează sânge într-un fost grajd. Carla Tănasie: Eu cred că într-o zi, un spital se va dărâma undeva. Pur și simplu ne va pica în cap! Prea mult am cârpit

EXCLUSIV
Orașul din România unde se donează sânge într-un fost grajd - Foto cu rol ilustrativ: Freepik @nikitabuida
Orașul din România unde se donează sânge într-un fost grajd - Foto cu rol ilustrativ: Freepik @nikitabuida

Carla Tănasie, dezvăluiri incredibile: "Eu cred că într-o zi, un spital se va dărâma undeva. Pur și simplu ne va pica în cap! Prea mult am cârpit! Nu îți vine să crezi că cineva s-a gândit să pună aceste spitale aici".

Invitată la DC Medical, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, Carla Tănasie a spus că donarea de sânge "este un subiect important, dar dureros pentru România, pentru că avem puțini donatori".

"Fiind jurnalist pe sănătate și stând în spitale în fiecare zi, am văzut multe operații operate, mulți pacienți disperați și familiile lor, pentru că au tratament amânate, pentru că nu este sânge. Am văzut medici puși în situația de a nu-și putea trata pacienții, pentru că nu există o pungă de sânge la momentul potrivit", a mai spus ea.

"Păi, dacă ne gândim, ce s-ar întâmpla dacă ar fi un dezastru? În primul rând, dacă ar fi un cutremur, n-am mai avea centru de sânge, cel puțin cel din București și altele din țară, s-ar dărâma, pentru că are risc seismic, deci ar pica efectiv.

Dacă ne uităm la centrele din țară și am văzut multe până acum, pentru că am fost în aproape 20 de județe, în unele nu-ți vine să intri.

Să intri ca donator, ca orice... nu îți vine să intri. Arată foarte rău!

Deci efectiv transfuziile au fost lăsate la o parte, uitate de toată lumea. Și nu-ți vine să intri nici să privești, dar să te duci să mai și donezi", a declarat Carla Tănasie, jurnalist medical Digi24, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Donatorul de sânge, 101% în siguranță: Nu este bine să te duci și să minți asupra stării tale de sănătate

"Spuneai de acele probleme din anii '90, despre siguranța sângelui și că mulți oameni au această teamă că mă duc și donez și poate mă infectez. Poate nu știu ce mi se întâmplă.

Sângele este testat, adică ajunge în siguranță la pacienți", a mai spus Carla Tănasie.

"Oricum donatorul are tot ce se întâmplă în centrul de donare e sigur 101%. Vorbim ulterior, de cei care primesc", a completat Val Vâlcu.

"Cei care primesc sunt în siguranță. Nu este bine să te duci și să minți asupra stării tale de sănătate, dar aceste centre pur și simplu au fost abandonate. La modul clădiri, dar și tu ca instituție, adică acolo nu e personal", a mai spus Carla Tănasie.

Problemele enorme ale centrelor de sânge

"Până să încep această campanie, știam așa, la modul general, că sunt probleme, cum știm că în tot sistemul de sănătate sunt probleme.

Însă, când ești pus în situația de a organiza o colectă mobilă, așa cum facem noi, îți dai seama și te gândești cum au funcționat aceste centre până acum.

Îți dau câteva exemple:

- nu e suficient personal

- nu au mașină. 

Teoretic, ar trebui ca fiecare centru să aibă o mașină în care să încapă personalul și aparatura și să poți să te duci în localitatea în care tu vrei să organizezi acea colectă mobilă. Însă sunt centre care nu au cu ce pleca pentru că nu au mașini, nu au suficient personal, nu au aparatură.

- nu au infrastructură", a dezvăluit Carla Tănasie.

Problema enormă a donării de sânge: Eu cred că într-o zi, un spital se va dărâma undeva. Pur și simplu ne va pica în cap. Prea mult am cârpit!

 

Mai mult, Carla Tănasie a dezvăluit a mai ridicat o problemă enormă a donării de sânge.

"Tot din lipsa personalului, programul este de la 8 la 14. La 16 e închis cu totul. Omul când pleacă de la serviciu nu poate să meargă să doneze sânge, pentru că e totul închis. În weekend nu poate, pentru că e totul închis", a mai spus Carla Tănasie.

"Este clar că nu mai putem continua așa și sper să vadă toată lumea acest lucru și să schimbăm ceva.

În legătură cu spitalele, eu cred că într-o zi, un spital se va dărâma undeva. Pur și simplu ne va pica în cap, pentru că prea mult am cârpit și prea mult am trecut cu vederea foarte ușor peste aceste probleme", a avertizat Carla Tănasie.

Orașul din România în care donarea se face într-un fost grajd. Carla Tănasie: Nu îți vine să crezi că cineva s-a gândit să le pună aici

 

"Sunt centre unde se lucrează ca pe vremuri, unde nu există aparatură, nimic. Am filmat în Teleorman, care este județul cu cei mai puțin donatori care funcționează într-un fost grajd.

Sunt niște povești ale acestor centre de nu îți vine să crezi că cineva s-a gândit să le pună aici.

Contează foarte mult spațiul în care te duci să donezi. Ești o persoană care vrea să facă un bine și atunci vrei să mergi într-un loc care arată bine, nu să te sperii și să te întrebi: mamă, cu ce plec de aici?!", a mai spus Carla Tănasie.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel