Ora de iarnă are un impact semnificativ asupra felului în care mâncăm. Schimbarea orei ne afectează și rutina alimentară. Cu fiecare schimbare de oră, atât în primăvară, cât și în toamnă, ne confruntăm cu ajustări care pot influența nu doar rutina zilnică, ci și obiceiurile alimentare.
Ora de iarnă. Schimbarea orei, impact asupra nutriției
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a subliniat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că modificarea orei de somn și trezire poate deregla ritmul circadian al organismului, având un impact semnificativ asupra alimentației, în special pentru persoanele în vârstă și pentru copii.
"O, da, ne afectează schimbarea orei, pentru că și o oră din ritmul circadian obișnuit ne poate deregla. Mă gândesc la persoanele ușor mai instabile din punct de vedere metabolic, și aici mă refer la persoanele în vârstă, și care leagă alimentația de ora de culcare și copiii.
Copiii de școală se vor trezi mai târziu și se vor culca un pic mai devreme și atunci va necesita o perioadă de adaptare, măcar 7-10 zile", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Ora de iarnă - FOTO: Freepik@Jovie Art
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei și adaptarea la noul program
Pentru a minimiza efectele negative ale schimbării orei, specialiștii recomandă o adaptare treptată a programului de somn. Această ajustare este esențială nu doar pentru a asigura un somn odihnitor, ci și pentru a menține un stil de viață sănătos, influențând astfel și obiceiurile alimentare.
O bună organizare a rutinei zilnice poate contribui la prevenirea dezechilibrelor nutriționale și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, mai ales în perioadele de tranziție. Schimbarea orei nu este doar o simplă formalitate, ci un factor care poate influența semnificativ stilul de viață al indivizilor
"Adaptarea se face cu 5-10 minute modificat programul obișnuit. Dacă ne culcăm la 23:00, vom încerca să dormim cu 5-10 minute mai devreme în fiecare seară, în așa fel încât să ajungem la acea oră mai devreme", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.