Ora de iarnă 2022, schimbarea orei. Dăm ceasurile înapoi și dormim cu o oră în plus. Ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această modificare implică anumite riscuri pentru sănătate. O oră în plus de somn sună grozav, dar efectele sale asupra minții și corpului sunt amestecate.
Schimbarea orei, cum ne afectează
Ora suplimentară de somn poate ajuta la compensarea privării cronice de somn, care a fost legată de diferite dezastre. Dar și schimbarea somnului vine cu anumite pericole. Ceasul circadian al corpului uman a evoluat pentru a se schimba pe parcursul unui întreg sezon, răspunzând la pierderea treptată a luminii zilei prin schimbarea lentă a timpilor noștri de somn și de trezire.
Pierderea unei ore din lumină soarelui și câștigarea unei ore de somn într-o singură noapte este o schimbare mult mai rapidă decât poate ține pasul cu ceasul nostru intern.
Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce implică schimbarea orei și cum ne afectează organismul.
”În conformitate cu ritmul nostru, orice fluctuație a timpului ne afectează din punct de vedere psiho-emoțional. Ai senzația că ești în continuare pe același tip de oră, iar corpul tău se comportă ca atare. Când vrei să dormi în conformitate cu noul ceas nu ai cum fiindcă somnul nu apare sau este mult prea tâziu și deja ai adormit, sau când nu vrei să te culci, somnul deja a apărut.
Totul este împotriva timpului. Tot ceea ce înseamnă ca și noțiune schimbarea de timp are legătură cu percepția noastră. Cum percepem, când percepem și ce percem ține mai mult de tipul de activități pe care le realizăm. Tot ceea ce realizăm este influențat de de schimbarea de fus orar, de la cum și ce și când și cât mâncăm, până la cât și cum dormim. Ulterior, toate lucrurile astea se referă exclusiv la ceea ce înseamnă tip de comportament: atitudine și comportament la job”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vârstnicii, cei mai afectați de schimbarea orei
Potrivit psihologului, vâstnicii sunt cei mai afectați de schimbarea orei. Radu Leca a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
”Cele mai mari probleme le au oamenii în vârstă. Ei trebuie să fie ajutați să înțeleagă că dacă își lasă ceasul pe mână, pe aceeași oră ca să își medicamentele la aceeași oră, nu vor reuși să realizeze aproape nimic din ceea ce și-au propus.
Timpul trece, indiferent de cum este privit. Soluțiile sunt clare. Este vorba de obiectivitate. Modul în care privim sau în care alegem să nu privim partea de schimbare a timpului. Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă atâta timp cât noi funcționăm în interiorul societății. Altfel, nu mai purtăm ceas și ne luăm tratamentul după Soare”, a mai explicat Radu Leca.
Schimbarea orei, alte riscuri
Oboseala poate duce la neatenție, iar creierul cade într-o stare de somn timp de doar câteva secunde, de obicei fără ca persoană să știe vreodată că s-a întâmplat. Astfel, notează specialiștii, aceste secunde de neatenție pot duce la grave accidente, potrivit Healthline.
Un studiu din Canada a constatat că pierderea unei ore de somn în primăvară a cauzat o creștere de opt procente a numărului de accidente rutiere. În toamnă, rată a scăzut cu aceeași cantitate, deoarece toată lumea a prins somnul care le lipsea în lunile lungi de vară. Un alt studiu a constatat că, făcând naveta acasă la lumina zilei în loc de întuneric, șoferii au fost mai capabili să evite accidentele de mașină letale, în special cele care implică pietoni.
Autorii au estimat că 901 accidente mortale pe o perioadă de cinci ani, dintre care 727 de pietoni uciși, ar fi putut fi evitate dacă ora de vară ar fi fost în vigoare pe tot parcursul anului.
Atacuri de cord
În primăvară, pierderea unei ore de somn și întreruperea ceasului circadian al organismului provoacă o creștere mare a ratei atacurilor de cord.
"Pentru unele persoane, ar putea fi mai mult decât o oră de somn pierdut", a declarat profesorul Imre Janszky de la Institutul Karolinska din Suedia. Efectul este mai drastic la persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani, dar oricine este expus riscului de boli de inimă ar trebui să ia măsuri de precauție.
Starea de spirit și riscul de sinucidere
În creier, sistemele care controlează starea de spirit și somnul sunt direct legate de ceasul organismului, în măsura în care unii oameni experimentează tulburare afectivă sezonieră sau depresia de iarnă. Pentru persoanele care sunt vulnerabile la tulburarea afectivă sezonieră, pierderea unei ore din lumină soarelui poate fi un eveniment care să declanșeze un episod de depresie. În cazuri extreme se poate ajunge chiar la sinucidere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.