România va trece la ora de iarnă în acest weekend, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00. Asta înseamnă că vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 a acestei luni va fi cea mai lungă din an.
Ora de iarnă se schimbă, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.
Parlamentul European a adoptat renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, dar aceasta va fi aplicată abia din 2021.
Așadar, România își va mai schimba și anul viitor ora sezonieră, iar apoi va decide dacă va păstra sau nu ora de iarnă, care este cea standard, valabilă în mai toate statele.
Ne afectează sănătatea
Cu toții avem nevoie de un somn bun, și faptul că vom dormi o oră în plus poate să ne bucure. Dar asta nu e bine pentru toți.
Joseph Gannon, fiziolog-șef la o Clinică a Tulburărilor de Somn a explicat, pentru The Telegraph, că schimbarea bruscă a orei poate fi un motiv de îngrijorare, deși în principal pentru persoanele care au boli cronice. „Dacă sunteți sănătoși, dormiți bine și sunteți tineri, nu sunt prea multe consecințe", arăta el. „Persoanele pe care le poate afecta sunt cele care sunt deja lipsite de somn, în special în condiții precum apneea în somn”, dar și persoanele matinale, care se vor forța practic să doarmă mai mult.
Există, de asemenea, dovezi care arată că o oră în plus de somn crește numărul de accidente de mașină, dar influențează și statistica de infarct.
„Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei de iarnă. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional”, a confirmat conf univ dr Tudor Ciuhodaru.
Citește și: Trecerea la ora de iarnă. 5 efecte nefaste asupra sănătății
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.