Opzelura poate fi prescrisă de medicii dermatologi. Deocamdată este disponibilă doar în Statele Unite ale Americii. Pe baza datelor din studiile clinice, 30% dintre participanți și-au recăpătat cel puțin 75% repigmentarea pielii pe față.
FDA a aprobat Opzelura (ruxolitinib), primul și singurul tratament topic pentru vitiligo la pacienții cu vârsta de peste 12 ani. Dermatologii au spus că medicația aprobată este un progres uriaș pentru pacienții cu vitiligo și poate duce la repigmentarea pielii.
"Comunitatea de dermatologie este atât de încântată că avem în sfârșit ceva eficient, aprobat de FDA, și ușor disponibile și ușor de utilizat pentru pacienții noștri cu vitiligo. Este revoluționar și va schimba viața persoanelor care suferă de o afecțiune autoimună cronică", a declarat Amy Spizuoco, DO, FAOCD,dermatolog certificat din New York, pentru Verywell Health.
Pielea s-a repigmentat după folosire
Pe baza datelor din două studii clinice de fază 3, 30% dintre participanții care au utilizat Opzelura și-au recăpătat cel puțin 75% repigmentarea pielii pe față.
Prince Adotama, MD, un dermatolog de la NYU Langone sănătate, a declarat Verywell că aprobarea Opzelura oferă o opțiune diferită și mai puțin invazive pentru a ajuta la tratarea vitiligo, dincolo de fototerapie și steroizi topici.
Cum acționează Opzelura
Opzelura este o cremă doar pentru uz topic, potrivit FDA. Pacienții cărora li se prescrie să utilizeze medicamentul de către furnizorul lor de asistență medicală sau dermatolog ar trebui să aplice un strat subțire de Opzelura de două ori pe zi în zonele afectate de până la 10% din suprafața organismului.
Crema este considerată a fi un inhibitor topic al Janus kinazei (JAK), care este un tratament antiinflamator, potrivit Spizuoco.
"Inhibitorii JAK tind să fie mai siguri pe termen lung decât steroizii. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la unele dintre efectele secundare pe care le putem vedea de la steroizi topici, cum ar fi subțierea pielii, vasele de sânge extinsă, și vergeturi", a spus Spizuoco.
Opzelura acționează prin blocarea celulelor imune de la distrugerea melanocitelor, celula producătoare de pigment din piele. Prin blocarea acestei reacții autoimune, melanocitele pot repigmenta pielea. În circa 24 de săptămâni se vor vedea rezultatele.
Efecte secundare
Cele mai frecvente reacții adverse sau efecte secundare ale administrării Opzelura includ durere sau umflare în nas sau gât, diaree, bronșită, infecție a urechii, creșterea numărului de celule albe din sânge (eozinofile), urticarie, pori de păr inflamați, umflarea amigdalelor.
Etichetarea pentru cremă include, de asemenea, un avertisment privind infecțiile bacteriene, virale și fungice grave; limfoame și alte tipuri de cancer; evenimente cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral; tromboză.
Vitiligo, afecțiunea care nu pune în pericol viața, dar o schimbă. Apare înainte de 30 de ani
Vitiligo apare din cauza distrugerii sau încetării funcționării melanocitelor, celulele organismului responsabile cu producerea melaninei, substanța chimică ce dă culoarea pielii, pigmentarea. Zonele depigmentare pot apărea în orice zonă a corpului, inclusiv la nivelul mucoasei bucale, în zonele genitale și rectale, la nivelul ochilor și interiorul urechilor. Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă sau care pune viața în pericol, dar poate avea un impact negativ asupra psihicului persoanei afectate.
Cauze
Specialiștii consideră că vitiligo poate apărea din mai multe cauze și anume:
- tulburare autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele proprii, în cazul acesta melanocitele
- moștenirea genetică, ereditatea
- un eveniment declanșator care poate fi reprezentat de stresul fizic sau emoțional, arsurile solare severe sau traumatismele pielii, cum ar fi contactul cu o substanță chimică.
De asemenea, o combinație a acestor factori poate constitui cauza declanșării afecțiunii.
Vezi și: Greșelile care ne usucă părul. Marinescu: Nu ne iartă părul, deși pare ciudat
Vitiligo poate da complicații. Printre acestea se numără cancerul de piele, pierderea auzului, boli ale ochilor sau stres social din cauza decolorării pielii.
Debutează înainte de 30 de ani
Vitiligo afectează ambele sexe în mod egal și poate apărea la orice vârstă, vârsta de debut fiind înainte de 30 de ani în 70-80% din cazuri. Afecțiunea apare mai rar la persoanele foarte tinere sau la persoanele foarte bătrâne. Aproximativ 1-2% din populația lumii este afectată de această boală.
Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă sau care pune viața în pericol, dar poate avea un impact negativ asupra psihicului persoanei afectate. Multe persoane cu vitiligo, mai ales cele de sex feminin, pot dezvolta o stimă de sine scăzută și chiar depresie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.