Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Boston (BUSM), Centrul Național pentru PTSD la VA Boston Healthcare System și Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard, au descoperit că persoanele cu un optimism mai mare au mai multe șanse să trăiască mai mult și să atingă „longevitate excepțională", adică să trăiască până la 85 de ani sau mai mult.
Optimismul se referă la o așteptare generală a faptului că lucruri bune se vor întâmpla sau la crezul că viitorul va fi favorabil, deoarece putem controla rezultate importante. În timp ce cercetarea a identificat mulți factori de risc care cresc probabilitatea de apariție a bolilor și a morții premature, se știe mult mai puțin despre factorii psihosociali pozitivi care pot promova îmbătrânirea sănătoasă.
Studiul lor, publicat ieri în PNAS, s-a bazat pe analiza a 69.744 de femei și 1.429 de bărbați. Ambele grupuri au completat sondaje pentru a evalua nivelul lor de optimism, precum și obiceiurile generale de sănătate, cum ar fi dieta, fumatul și consumul de alcool. Femeile au fost urmate timp de 10 ani, în timp ce bărbații au fost urmăriți timp de 30 de ani.
Atunci când indivizii au fost comparați pe baza nivelurilor lor inițiale de optimism, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile care au avut cel mai mare grad de optimism au avut, în medie, o durată de viață mai lungă cu de la 11 la 15% și au avut șanse cu de 50-70% de a ajunge la 85 de ani, comparativ cu grupurile cel mai puțin optimiste. Rezultatele au fost menținute după contabilizarea vârstei, factori demografici, cum ar fi educația, bolile cronice, depresia și, de asemenea, comportamente de sănătate, cum ar fi consumul de alcool, exerciții fizice, dieta și vizite periodice la medic.
Optimismul te face mai activ și te ține mai sănătos
„În timp ce cercetarea a identificat mulți factori de risc pentru boli și moarte prematură, știm relativ mai puțin despre factorii psihosociali pozitivi care pot promova îmbătrânirea sănătoasă", a explicat autorul corespondent Lewina Lee, doctor, psiholog de cercetare clinică la Centrul Național pentru PTSD din VA Boston și profesor asistent de psihiatrie la BUSM. „Acest studiu are o relevanță puternică pentru sănătatea publică, deoarece sugerează că optimismul este unul dintre aceste atuuri psihosociale care are potențialul de a extinde durata de viață a omului. Interesant este că optimismul poate fi modificat folosind tehnici sau terapii relativ simple”.
Nu este clar cât de exact optimismul ajută oamenii să ducă o viață mai lungă. „Alte cercetări sugerează că persoanele mai optimiste pot fi capabile să regleze emoțiile și comportamentul, precum și să se ferească de stres și dificultăți mai eficient", a declarat autorul senior Laura Kubzansky, doctor, profesor de Științe sociale și comportamentale și co –director la Centrul pentru Sănătate și Fericire la Harvard. Cercetătorii consideră, de asemenea, că persoanele mai optimiste tind să aibă obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi că sunt mai predispuse la mai multe exerciții fizice și e mai puțin probabil să fumeze, ceea ce ar putea prelungi durata de viață.
„Cercetări privind motivul pentru care optimismul contează atât de mult rămân de făcut, dar legătura dintre optimism și sănătate devine din ce în ce mai evidentă”, a menționat autorul principal Fran Grodstein, profesor de epidemiologie la Școala de sănătate publică T.H. Chan a Harvard și profesor de medicină de la Brigham and Women's Hospital și Harvard Medical School.
„Studiul nostru contribuie la cunoștințe științifice cu privire la activele de sănătate care pot proteja contra riscului de mortalitate și promovează îmbătrânirea rezistentă. Sperăm că descoperirile noastre vor inspira cercetări suplimentare asupra intervențiilor pentru îmbunătățirea atuurilor pentru sănătate, care pot îmbunătăți sănătatea publicului odată cu îmbătrânirea”, a adăugat Lee.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.