Optimismul ar putea fi cheia pentru longevitate. Este de la sine înțeles că ne-am dori cu toții să trăim vieți mai lungi și mai sănătoase. Dar cum atingem acest obiectiv? Este dieta? Exercițiul? Somnul? Sau, longevitatea are mai mult de-a face cu factori non-fizici, cum ar fi sprijinul social sau menținerea unui sentiment de scop mai târziu în viață?
Un nou studiu publicat în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences sugerează că factorii non-fizici pot fi mai importanți decât se credea anterior.
Mai exact, o echipă de cercetători condusă de Lewina Lee de la Boston University School of Medicine a descoperit o asociere puternică între trăsătura de personalitate a optimismului și "longevitatea excepțională" – adică trăirea până la vârsta de 85 de ani sau mai mult.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat date din două studii longitudinale separate, Nurses' Health Study (NHS) și Veterans Affairs Normative Aging Study (NAS). În total, în analiza lui Lee au fost incluse 69.744 de femei și 1.429 de bărbați. Trei informații critice au fost capturate. În primul rând, participanții la ambele studii au finalizat o evaluare a optimismului (administrată în 1986 în cazul SNA și în 2004 în cazul NHS).
În al doilea rând, vârsta și mortalitatea participanților au fost urmărite în mod continuu din 1976 până în 2014. În al treilea rând, participanții au furnizat informații cu privire la istoricul lor medical și psihologic, precum și informații demografice (de exemplu, nivelul de educație, venitul, etnia etc.).
Lee și echipa sa au asociat datele din evaluarea optimismului cu vârsta și starea mortalității participanților, precum și informații suplimentare medicale, psihologice și demografice. Ei au testat apoi dacă bărbații și femeile care au prezentat niveluri mai ridicate de optimism au avut o durată de viață mai lungă, notează Forbes.
Vezi și: Herpangina, cauze. Medic: Nu există un tratament "minune", ci doar de ameliorare a simptomatologiei
Optimiștii trăiesc mai mult
Femeile mai optimiste au trăit cu 15% mai mult decât cele pesimiste. Un model similar de rezultate a fost găsit în rândul bărbaților; bărbații foarte optimiști au trăit cu aproximativ 11% mai mult decât bărbații pesimiști.
Apoi, cercetătorii au căutat sursa efectului. Au fost testate două posibilități. O posibilitate, potrivit cercetătorilor, este că efectul optimismului asupra longevității apare deoarece oamenii optimiști tind să facă alegeri sănătoase de viață. Acest lucru, la rândul său, promovează longevitatea. O relatare alternativă este că optimismul este suficient în sine pentru a promova longevitatea.
Cercetătorii au identificat o serie de modele statistice care au avut loc diferențe constante legate de sănătate între persoanele optimiste și pesimiste, cum ar fi prezența diabetului zaharat, infarcatul miocardic, și depresia. Rezultatele au arătat o asociere atenuată, dar totuși semnificativă, între optimism și longevitate.
Cercetătorii sugerează că, în timp ce efectul optimismului asupra longevităţii operează în parte prin promovarea sănătăţii şi a comportamentului sănătos, aceasta nu este singura cale prin care optimismul creste durata de viaţă. Ei speculează că există ceva unic în ceea ce privește trăsătura de personalitate a optimismului și capacitatea sa de a prelungi viața umană.
"Descoperirile noastre sugerează că optimismul poate fi o resursă psiho-socială importantă în promovarea îmbătrânirii sănătoase. Astfel de constatări se adaugă la arsenalul de factori potențial modificabili care ar trebui vizați pentru a îmbunătăți sănătatea și longevitatea populației", au concluzionat cercetătorii.
Vezi și: Stresul, efecte negative asupra sănătății. Poate duce la boli grave
Antidepresivul natural care nu costă nimic. Scade tensiunea și îmbunătățește starea de spirit
Antidepresivul natural care nu costă nimic poate fi administrat la orice oră, fără riscuri sau reacții adverse. Zâmbetul, antidepresivul natural, este un răspuns involuntar la lucruri care îți aduc bucurie. Zâmbetul poate fi o alegere conștientă, intenționată cu beneficii asupra sănătății. Ce are de spus psihologia despre zâmbete? Indiferent dacă zâmbetul tău este autentic sau nu, acesta poate acționa asupra corpului și minții tale într-o varietate de moduri pozitive, oferind beneficii pentru sănătatea ta, starea ta de spirit și chiar stările de spirit ale oamenilor din jurul tău.
Zâmbetul, de trei tipuri
Cercetările sugerează că există trei tipuri primare de zâmbete, și anume:
Zâmbet de recompensă: Zâmbete care transmit aprobare, fericire, mulțumire și alte sentimente pozitive.
Zâmbetul de afiliere: Zâmbete care comunică intenția pozitivă, încrederea, apartenența, compasiunea și conexiunea socială.
Zâmbetul de dominație: Zâmbete menite să transmită dispreț, dezgust sau superioritate. Astfel de zâmbete s-au dovedit a crește nivelul de cortizol (hormonul stresului), potrivit Very Well Mind.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.