Oftalmologul Brendan O'Brien a enumerat pentru Daily Mail următoarele obiceiuri zilnice care ne pot afecta sănătatea ochilor:
1. Înotul frecvent fără ochelari de protecție
Înotul este extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular, însă dacă nu porţi ochelari de protecţie, ochii vor avea de suferit, în special dacă porţi lentile de contact şi îţi deschizi ochii sub apă, explică O'Brien. „Apa din piscine, râuri şi mare sau chiar cea de la duş îţi poate lăsa ochii vulnerabili în faţa infecţiilor bacteriene", a mai spus acesta. Și nu uita să îți scoți lentilele de contact atunci când înoți.
2. Fardurile expirate, genele false
Rimelul, fardurile de pleoape pot conține bacterii care pot duce la infecţii. Tuşul lichid şi rimelul expiră la trei luni după ce au fost deschise. În cazul în care nu sunt deschise, acestea expiră după câţiva ani. De asemenea, genele false îţi pot afecta vederea. Potrivit experţilor, genele false reprezintă un risc major pentru igienă, în condiţiile în care sunt un mediu bun pentru microbi.
3. Lipsa controalelor oftalmologice
Copiii de până la 16 ani trebuie să se prezinte la oftalmolog anual, în condiţiile în care ochii acestora pot suporta modificări foarte rapide în acest stadiu al vieţii.
4. Utilizarea îndelungată a dispozitivelor cu ecran
Activitățile ce presupun privitul îndelungat la ecranul calculatorului, telefonului ori televizorului nu reprezintă un obicei benefic pentru sănătatea ochilor. Acest lucru se întâmplă pentru că ecranele emit lumină albastră, care este absorbită de celulele vitale din retină declanşând chimicale toxice, care pot să omoare, în cele din urmă, fotoreceptorii.
5. Fumatul
Fumatul creşte riscul de cataractă şi îmbătrâneşte prematur ochii, ceea ce reprezintă cauze comune ale orbirii parţiale. Riscul de orbire este dublu în cazul fumătorilor, comparativ cu nefumătorii.
6. Nepurtarea ochelarilor de soare
Ochelarii de soare nu trebuie purtaţi doar vara, având în vedere că razele UV sunt o problemă chiar şi în zilele de iarnă.
7. Aerul uscat din încăperi
Aerul condiționat, ventilatorul pornit toată noaptea pot duce la iritarea ochilor, mai ales în cazul celor cu afecțiuni oculare.
8. Folosirea excesivă a picăturilor pentru ochi
Picăturile pentru ochi sunt indicate în anumite situații, dar numai cu avizul medicului și pe perioada recomandată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.