Medicina a evoluat atât de mult încât sunt posibile operații cu pacientul treaz. Dr. Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical a explicat cum sunt posibile aceste intervenții pe creier și care este starea pacientului. Este o echipă multidisciplinară care intervine în asemenea cazuri.
”3-4 zile stă omul în urma unei operații pe creier, să fii sigur că nu cumva face un hematom, sângerează, nu au edem cerebral post-operator. Mai sunt cazuri, dar rare”,a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Operații cu pacientul treaz
Unii pacienți sunt conștienți în timpul intervenției pe creier. Medicul neurochirurg a explicat de ce este necesară o astfel de abordare a intervenției.
”Aici este partea anestezistului. Trebuie să îl țină treaz. Se face treaba asta pentru că sunt arii foarte sensibile și în timpul operației cu pacientul adormit nu știi dacă ești pe zonă. Se face un fel de mapping (scanare a creierului -n.r.). Sunt tot felul de metode. Dacă pacientul e treaz, tu ești în capul lui. Are analgezie făcută, dar e conștient, dar pragul durerii e coborât medicamentos
Tu ca și chirurg îi zici aici e tumora și îl pui să spună niște cuvinte, pe aria vorbirii. Dacă vezi că începe să încurce, e clar că nu e bine și o iei puțin pe lângă. Acesta e avantajul. Se fac dar rar. Facem rar treburile astea pentru că, de obicei, nu e nevoie de chestiile astea. Nu întotdeauna pacientul se pretează. Mergi pe sârmă cu anestezia. Am făcut și noi câteva operații așa. Trebuie să colaborezi cu anestezistul. Fără el nu ai cum să faci operația.
Creierul în sine nu doare. Sunt cazuri când se fac și cu anestezii locale. Am văzut în China fac cu anestezie prin acupunctură. E cu ochii deschiși, stă de vorbă cu tine și tu umbli pe acolo (prin creier -n.r.). Pare așa, de domeniul SF. Când sunt arii foarte funcționale și tu nu știi sigur dacă omul iasă mai rău de pe masa de operație decât era înainte.
Neuronavigația este marea cucerile a ultimilor 10-15 ani. Este obligatoriu să pui microscopul dacă îți trebuie claritate, lumină, să vezi bine diferența. Trebuie să fii sigur că faci treabă bună. În general, e aproape obligatoriu ca la tumori să pui microscopul”, a mai explicat medicul neurochirurg.
Vezi și: Ce fel de părinte ești? Întreținător sau crescător. Psiholog: Aici se întâmplă marea dramă
Traumatismele cranio-cerebrale și traumatismele vertebro-medulare
Tinerii aceștia sar și fac fracturi cervicale. Vin tetraplegici, nu mai mișcă de la gât în jos. Sunt atâtea exemple: cu motociclete, le cade ceva în cap, se întâmplă ceva. La aceste fracturi înseamnă că osul intră în măduvă și o distruge complet și nu mai ai ce face decât să fixezi și să faci recuperare cu șansele care sunt.
Poate fi și o leziune incompletă. Adică vezi că mișcă mâna, dar atunci îl operezi rapid, îl decomprimi cât mai repede și îl pui pe o linie de recuperare ulterioară. Dar, traumatismele sunt în ziua de azi, accidente de mașină, de muncă, sportive. La căderile de la înălțime se întâmplă ceva rău cu coloana.
La traumatisme trebuie să faci rahisinteză, adică să stabilizezi pentru că în locul respectiv coloana nu mai e stabilă, e ruptă. Sunt cazuri în care măduva e forfecată complet.
Pot să fie și fracturi care să nu afecteze, să observi că nu e risc și poți să îi lași, dar cu recomandare ca timp de câteva săptămâni să stea în repaos, să nu meargă mult și încet, încet se consolidează. Dar nu trebuie să existe riscul de a comprima măduva. Unele dintre acestea nu trebuie operate”, a mai explicat dr. neurochirug Ovidiu Grămescu.
Vezi mai multe în VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.