Operație în premieră pentru o tumoră neoperabilă. O femeie cu cancer cerebral, salvată. A rămas doar cu o mică cicatrice lângă ochi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
operatie - Foto: Freepik @paihub
operatie - Foto: Freepik @paihub

Premieră medicală în Regatul Unit. Medicii au utilizat o tehnică minim invazivă pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale anterior inoperabilă. Au salvat viața unei mame cu cancer cerebral, lăsând în urmă doar o mică cicatrice lângă ochiul stâng.

Medicii au efectuat în premieră în Regatul Unit o operație de îndepărtare a unui tip de cancer la cap prin intermediul unei intervenții chirurgicale prin gaura cheii, prin orbita ochiului unui pacient.

Ruvimbo Kaviya, mamă a trei copii, a avut un meningiom îndepărtat din spațiul situat sub creier și în spatele ochilor.

Multe dintre aceste tipuri de tumori ar fi fost considerate anterior inoperabile din cauza locului în care sunt situate într-o zonă numită sinus cavernos.

Iar cele care au fost îndepărtate au necesitat o intervenție chirurgicală complexă, care implică îndepărtarea unei mari părți a craniului și deplasarea creierului pentru a avea acces la tumoare - ceea ce în sine poate duce la complicații grave, inclusiv convulsii.

Dar acum chirurgii de la Leeds Teaching Hospitals NHS Trust au reușit să îndepărteze una dintre aceste tumori folosind chirurgia prin gaura cheii prin orbita ochiului doamnei Kaviya - prima intervenție chirurgicală de acest fel din Regatul Unit.

Experții de la Leeds Teaching Hospitals NHS Trust au exersat operația de mai multe ori - mai întâi folosind modele 3D ale capului doamnei Kaviya și apoi într-un laborator de cadavre.

Operația, cunoscută sub numele de abordare endoscopică transorbitală, a durat doar trei ore, iar dna Kaviya, asistentă medicală în Leeds, s-a ridicat și s-a plimbat mai târziu în aceeași zi.

A rămas cu o mică cicatrice lângă ochiul stâng.

Chirurgii au efectuat acum operații similare, dând speranță pacienților britanici ale căror cancere erau considerate anterior inoperabile.

Dl Asim Sheikh, neurochirurg, a declarat: „În ultimii câțiva ani s-a trecut la tehnici minim invazive, odată cu avansul tehnologiei, al instrumentelor și al inovației 3D, acum este posibil să se efectueze proceduri cu mai puțină morbiditate, ceea ce înseamnă că pacienții se recuperează mai repede și mai bine”.

El a spus că metodele tradiționale de a ajunge la locul în care se află tumoarea necesită „apăsarea pe o cantitate destul de mare de creier”.

„Deci, dacă apăsați prea mult pe ea, sau o retrageți, sau încercați să o îndepărtați, atunci pacienții pot avea convulsii după aceea. În timp ce în acest fel, nici măcar nu atingem creierul. Este o zonă greu accesibilă, iar acest lucru permite un acces direct fără niciun compromis de presiune asupra creierului. Așa că ajunge la noi în zone despre care se credea că sunt inoperabile, dar care acum sunt accesibile”, a spus Sheikh.

Colegul său, Jiten Parmar, chirurg maxilofacial, a conceput o tehnică prin care o mică parte din peretele exterior al orbitei a fost tăiată pentru a permite un acces mai mare pentru endoscop.

„Am inovat o tehnică nouă, care cred că este unică la Leeds, pentru a face operația mult mai ușoară”, a declarat Parmar.

El a spus că, înainte de această nouă tehnică prin gaura cheii, zona care trebuie operată este „dificil de accesat din exterior fără a îndepărta cea mai mare parte a plăcii craniene”, ceea ce în sine poate provoca daune destul de grave.

„Trecând prin orbită se ajunge în aceeași zonă și este o abordare mult mai elegantă. Reduce morbiditatea pentru pacient, deoarece deranjezi vasele de sânge și mai puțini nervi”, a spus el.

Lisa Ferrie, inginer biomedical și șef al serviciului de planificare 3D de la Leeds, a realizat un model 3D al craniului pacientului, astfel încât echipa chirurgicală să poată repeta operația înainte de a o face.

Dna Ferrie a adăugat: „Când echipa chirurgicală m-a abordat, am folosit scanări ale creierului și craniului lui Ruvimbo pentru a crea un model de replică 3D.

Această tehnologie a permis echipei să studieze anatomia ei în detaliu și să se pregătească pentru procedură cu o precizie de neegalat. Văzând modelul și știind că a contribuit la această operație revoluționară este incredibil de satisfăcător”.

Dl Parmar a adăugat: „A fost atât de bine repetată, încât am simțit că am făcut-o de 100 de ori înainte - și așa ar trebui să fie atunci când se utilizează o tehnică nouă. Și de fapt, când am făcut asta, am obținut un rezultat strălucit".

Dl James Robins, coleg în neurochirurgie, a adăugat: „Aceasta este o intervenție chirurgicală majoră prin tehnici minim invazive - deci este încă o intervenție chirurgicală masivă.

Folosind endoscopul, are un diametru de aproximativ cinci milimetri, avem nevoie doar de un spațiu foarte mic pentru a deplasa ușor ochiul într-o parte pentru a ajunge la partea din spate a orbitei, îndepărtând o cantitate mică și adaptată de os.

Și aici intervine Lisa. Ea ne permite să modelăm în prealabil craniul acestui pacient pentru a ne spune exact cât de mult os putem îndepărta, iar apoi putem îndepărta cantitatea exactă de os, iar apoi putem îndepărta tumoarea, de obicei din interior spre exterior, și doar ușor, în jos pentru un mic coridor operator. Acesta este modul în care am făcut-o”.

Dna Kaviya a declarat că nici nu s-a gândit să fie prima pacientă din Marea Britanie care să fie supusă unei astfel de proceduri, deoarece tumoarea îi provoca dureri de cap atât de puternice.

„Am avut niște dureri de cap care s-au simțit ca un șoc electric pe fața mea. Nici măcar nu-mi puteam atinge pielea de pe față, nu puteam mânca, nu mă puteam spăla pe dinți, a fost cu adevărat îngrozitor”, a spus ea.

În cele din urmă, a fost diagnosticată cu un meningiom în 2023, pe care medicii au spus că îl vor monitoriza.

În timpul monitorizării, a fost descoperit și un al doilea meningiom în luna octombrie a aceluiași an.

Medicii de la Leeds au consultat experți din Spania, care au spus că ea ar fi un candidat bun pentru această nouă intervenție chirurgicală, iar operația a fost efectuată în februarie 2024.

Asistenta medicală în vârstă de 40 de ani a avut nevoie de trei luni de concediu după operație, dar acum s-a întors să se ocupe de pacienții care au nevoie de reabilitare după un accident vascular cerebral în Leeds.

„A fost o perioadă foarte grea, mi s-a spus că am o tumoare și apoi mi s-a spus că am alta, nu știu cum am reușit să fac față”, a spus ea.

„A fost foarte stresant și dificil. Așa că atunci când mi-au spus că vor face operația - nu puteau spune că va fi perfect și că existau riscuri.

Era prima dată când făceau procedura. Nu am avut nicio opțiune să fiu de acord, deoarece durerea era prea mare - nici măcar nu m-am gândit că era prima dată, tot ce aveam nevoie era să fie îndepărtată”, a mai spus.

Dna Kaviya, ai cărei trei copii sunt în vârstă de opt, 12 și 13 ani, a declarat că familia ei a fost „sceptică” cu privire la procedură, adăugând: „Dar eu doar, eu doar le-am spus că „Trebuie doar să fac acest lucru - este fie o fac sau ea, continuă să crească, și poate voi muri. Cine știe? Există o primă dată la toate. Așa că nu se știe niciodată, aceasta ar putea fi cea mai bună șansă pentru mine să o am”. Și a fost.”

În ceea ce privește recuperarea sa, ea a adăugat: „Când am avut operația am crezut că este posibil să stau în spital săptămâni sau luni și am fost acasă în câteva zile. Am avut vedere dublă timp de aproximativ trei luni, dar în rest totul a fost bine”.

Ea a spus că s-a pus în locul pacienților săi pentru a se ajuta în timpul recuperării și a rămas cu o cicatrice „foarte mică”.

Ea a adăugat: „Dacă nu te uiți cu atenție, nu vei putea să vezi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel