OPERAȚIA de slăbit indicată tinerilor cu OBEZITATE MORBIDĂ. Dr Turcu: Păstrează anatomia și fiziologia stomacului

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

DR Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, spune că una dintre tipurile de operație bariatrică, care este foarte frecventă în România, este recomandată extremeor de vârstă, în mod special tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani. 

„Operația care se face astăzi cel mai frecvent la noi în țară este operația de micșorare de stomac. Și ca recomandare generală, ea este adresată vârstelor extreme. Ne referim aici în primul rând la persoanele care debutează în viața adultă, persoanele tinere, 18-25 de ani, ele au ca primă recomandare de tratament o astfel de intervenție chirurgicală, pentru că este o operație fiziologică, ea se adresează doar unui singur organ, stomacul. Pe care noi îl facem mai mic prin această metodă laparoscopică, în așa fel încât volumul stomacului se reduce. Practic, tăiem o bună parte din stomac - 80% din stomac este excizat, este rezecat, dar această intervenție chirurgicală se face prin păstrarea, aș zice, și a anatomiei și a fiziologiei stomacului. Gastrectomia este longitudinală, așa încât stomacul își păstrează funcția fiziologică”, a arătat dr Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, de la Spitalul Clinic Sanador, la Interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

Operația de slăbit, efectul fabulos

Practic, operația de slăbit presupune tăierea pe lung unei mari părți din stomac, acesta ajungând să aibă forma literei J sau a unei banane. Iar reducerea aceasta semnificativă de volum are un efect imediat extraordinar. 

„Volumul stomacului se reduce dar lucrul cel mai important în urma acestei intervenții chirurgicale e legat de  faptul că stomacul pe care noi îl excizăm este răspunzător de producerea în organism a unui hormon numit grelină care influențează comportamentul nostru în legătură cu senzația de foame. Dacă am doza imediat după operație grelina, nivelul hormonului ar fi redus cu 80-90%. Acestea sunt premisele schimbării unor comportamente alimentare prin faptul că la nivelul centrilor hipotalamici această senzație de foame nu mai este să spunem percepută la fel ca înainte de operație”, a spus medicul. 

Acest fapt este foarte important, dat fiind faptul că în ziua de azi sunt oamenii care nu mănâncă mult, dar tot se îngrașă. Eliminarea senzației de foame prin operația de slăbit, e mai importantă, poate, decât reducerea volumului stomacului în sine, pentru că mâncarea poate fi concentrată, caloriile - în zilele noastre - sunt multe într-un volum mic. 

„Așa este. De altfel, chirurgia aceasta bariatrică mai are un termen agățat în promovarea ei, i se spune chirurgie bariatrică și metabolică. Or termenul acesta – bariatric și metabolic – vrea să sugereze tocmai această modificare a comportamentului alimentar pe care o induce o intervenție chirurgicală. În cazul operație de micșorare de stomac absența, diminuarea senzației de foame. În cazul operații de bypass, e invers, ne e foame, dar ne săturăm repede”. A arătat Dr Florin Turcu. 

Cât durează o intervenție

Dar cât durează o astfel de intervenție chirurgicală? 

„Din punct de vedere medical, intervenția chirurgicală ar trebui să fie limitată la o durată maximă de 3 ore. Acesta este unul dintre obiectivele chirurgiei bariatrice, pentru că prelungirea duratei dincolo de trei ore antrenează niște posibile complicații chirurgicale legate de faptul că imobilizarea prelungită pe masa de operație poate genera o stare biologică numită rabdomioliză, care poate favoriza o insuficiență renală cronică. Așa încât, o intervenție chirurgicală bariatrică trebuie să o anticipăm și din perspectiva duratei intervenției chirurgicale, și ea nu trebuie să dureze mai mult de 3 ore. Timpul mediu al unei intervenții de micșorare de stomac, ca să vă răspund punctual la el, este de o oră jumătate, două ore. Depinde de sex, de distribuția țestului adipos”, a arătat specialistul Sanador. 

Nu în ultimul rând, foarte important, a continuat acesta, este ca operațiile bariatrice să se facă miniminvaziv. 

„Toate aceste intervenții chirurgicale la pacienții care suferă de obezitate morbidă e necesar, e musai, este impus a fi realizate pe cale laparoscopică. Aceste intervenții chirurgicale au o istorie mai veche de 30 de ani, dar numărul acestor intervenții chirurgicale era limitat tocmai de faptul că operația era foarte agresivă și o intervenție chirurgicală realizată în maniera clasică la un pacient cu obezitate morbidă antrenează o perioadă de recuperare lungă și deseori nu se însoțea de o vindecare, cum spunem noi, restitutio in integrum a peretelui abdominal în principal”, a mai spus dr Florin Turcu. 

Cât de rapid se recuperează pacienții după o micșorare de stomac, ce mănânci după o astfel de intervenție, ce alte tipuri de operații bariatrice există și care este cea mai bună dintre toate, ne pot ele vindeca de diabet de tip 2 așa cum se spune, dar și alte detalii importante, le aflați în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel