Onicoliza este o afecțiune în care unghia se separă de ”patul” unghiei, de piele. Onicoliza nu este neobișnuită și are mai multe cauze posibile. Ce trebuie reținut este faptul că această afecțiune se remediază în câteva luni, deoarece unghiile, atât cele de la mâini, cât și cele de la picioare, nu se lipesc de la sine de ”patul” unghiei.
Astfel, odată identificată cauza și rezolvate simptomele, până la creșterea unghiei sănătoase și acoperirea în întregime durează 4-6 luni, în cazul celor de mână, respectiv 8-12 luni la cele de la picioare.
Onicoliza, cauze și simptome
Cauzele care duc la apariția onicolizei includ:
- leziunile la nivelul unghiei. Purtarea unor pantofi strâmți pot duce la leziuni;
- alergie la produsele folosite pentru îngrijirea unghiilor, cum ar fi dizolvantul pentru lacul de unghii sau cel pentru curățarea unghiilor false;
- trauma. Mâna prinsă la ușă sau lovirea accidentală a piciorului de mobila din casă;
- reacție la un medicament.
Onicoliza poate să fie și un simptom al ciupercii unghiei sau chiar al psoriazisului.
Este cunoscut faptul că aspectul unghiilor este un barometru pentru starea de sănătate generală, astfel, dacă vă confruntați cu onicoliză, dar nu este cauzată de niciuna dintre situațiile menționate, este recomandat să verificați dacă aveți si alte simptome, deoarece onicoliza poate indica o infecție gravă cu drojdie sau o boală tiroidiană.
De asemenea poate indica faptul că aveți un deficit de vitamine sau minerale esențiale, cum ar fi fierul, arată Healthline.
În ceea ce privește simptomatologia onicolizei, aceasta include:
- unghii care se desprind de pe ”patul” unghiei
- paturi de unghii dure și groase
- o graniță anormală între zona roz a unghiei și marginea albă a unghiei. Granița poate părea ondulată, iar zonele albe pot fi mai groase în unele zone și mai subțiri în altele
- decolorarea unghiilor și a ”patului” unghiei. Acestea pot avea un aspect gri, verde, violet, alb sau galben, în funcție de cauză
- adâncimi sau gropițe (depresiuni cupuliforme) în unghii
- unghii sfărâmicioase
- hemoragii sub unghiile, arată Cleveland Clinic.
Onicoliza, diagnostic și tratament
Onicoliza este ușor de recunoscut, iar de cele mai multe ori nu este necesară confirmarea din partea unui medic, mai ales dacă știți care sunt cauzele ce au dus la aceasta.
Unghii afectate de onicoliză. FOTO: Freepik @luisanm
Însă, în situația în care nu cunoașteți care sunt cauzele, este indicat să vă prezentați la medic care vă va examina unghiile afectate și vă evalua simptomele.
În acest caz medicul va efectua o serie de teste, care includ:
- biopsie
- test fungic
- test de sânge, pentru identificarea unui afecțiuni sistemice care a putut cauza onicoliza.
În ceea ce privește tratamentul, onicoliza cauzată de un traumatism nu are leac, deoarece unghia nu se poate reatașa ”patului” unghiei, astfel va fi nevoie să lăsați timpul să își facă treaba, iar unghia să crească la loc. Astfel, partea afectată va fi îndepărtată și unghia va fi lăsată să crească.
În cazul în care onicoliza este cauzată de ciuperca unghiei, aveți două opțiuni:
- tratament antifungic oral
- tratament antifungic local, care va fi sub formă de creme, uleiuri sau geluri ce se vor aplica direct pe zona afectată.
Ce trebuie reținut este faptul că de fungii unghiilor se scapă foarte greu, motiv pentru care este important să urmați tratamentul în totalitate, până la vindecare. Dacă veți întrerupe tratamentul înainte de vreme există riscul ca onicoliza să revină și să fie și mai grea de tratat.
În plus, în perioada tratamentului este necesar să urmați câteva indicații și anume:
- să luați medicamentele și să aplicați tratamentul după indicațiile medicului
- să tăiați unghia afectată, pe măsură de crește
- să protejați unghiile de deteriorările suplimentare
- să vă spălați pe mâini cu regularitate pentru a preveni o infecție
- folosiți comprese antifungice sau antimicrobiene pentru a ajuta la prevenirea infecției.
Băile antimicrobiene pot include suc de lămâie, oțet, peroxid de hidrogen și uleiuri esențiale de arbore de ceai, portocală sau lemongrass.
Onicoliza, prevenție
Onicoliza poate fi prevenită dacă urmați câteva sfaturi simple:
- păstrați-vă unghiile tăiate scurt. Prin menținerea unei lungimi mai scurte a unghiilor evitați ca acestea să se agațe de obiecte și să se desprindă de ”patul” unghiei
- evitați să vă roadeți unghiile
- evitați substanțele și produsele chimie care vă pot irita unghiile sau pielea din jurul unghiilor
- purtați mănuși atunci când faceți activități care vă pot deteriora unghiile, cum ar fi spălatul vaselor, practicarea unui sport sau lucrul afară
- purtați șosete curate și pantofi confortabili, de protecție. Fiți atenți când puneți jos obiecte grele în apropierea picioarelor, iar în casă mențineți podeaua liberă pentru a nu vă împiedica de mobilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.