Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă, conform AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o ”decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.
Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac ”din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat ”inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.
De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19. Pandemia de COVID-19 ”este departe de a se termina”, a anunţat marţi Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.
”Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament”, a adăugat el.
Bilanț COVID-19, 12 iulie. Explozie de cazuri - Cifrele ZILEI
De ce se reîmbolnăvesc cei care au 3 doze de vaccin anti-COVID? Voichița Lăzureanu, despre lockdown și ce va URMA: Asta se așteaptă
Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a vorbit despre explozia de cazuri COVID-19 din România, în urma bilanțului apărut astăzi, 12 iulie, despre posibilitatea impunerii unor noi restricții sau chiar al unui nou lockdown și despre internările în spital. În plus, medicul a explicat și de ce noul val se manifestă mult la copii și tineri și ce eficacitate au cele 3 doze de vaccin pe care le-am făcut până acum.
"E greu de spus ce va urma, vom trăi și vom vedea, dar eu sper că nu vom mai trece iar prin lockdown. Cred că vom merge pe o responsabilitate individuală, astfel încât, ca în orice fel de altă boală infecțioasă, fiecare să fie responsabil pe cât se poate, să poarte mască dacă este vulnerabil și dacă este spațiu închis, să păstreze distanțarea, să ne aducem aminte de spălatul pe mâini, pentru că nu cred că lockdown-ul este o modalitate în care vom reuși să trăim împreună cu acest virus. În fond, asta se așteaptă", a declarat Voichița Lăzureanu, în direct la Antena 3.
Întrebată cu ce este diferit noul val, în comparație cu cele anterioare, în condițiile în care nimeni nu vrea să se mai vaccinate, medicul a spus că: "vedem o infecțiozitate destul de mare, numărul de cazuri este foarte mare. Din fericire formele nu sunt severe, dar vedem un număr mare de sugari care fac forme febrile, nu grave, dar cu spitalizare de 2 - 5 zile. Vedem că nu se mai păstrează sezonalitatea. Noi am crezut că sezonul cald ne va feri de numărul mare de îmbolnăviri, dar se pare că nu e așa.
Iar în ceea ce privește vaccinul, noi, ca medici, așteptăm vaccinul specific împotriva tulpinilor care circulă acum. Măcar Omicron, nu neapărat BA.5, dar să fie direct împotriva noilor tulpini de virus". Citește mai departe AICI.
Ce a scos la iveală lockdown-ul la nivel comportamental. 3 din 10 oameni au fost afectați
Pandemia, dar mai ales perioada de lockdown, a avut un impact asupra populațiilor lumii, în contextul izolării pe care au impus-o autoritățile la nivel mondial pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Un studiu recent a folosit toate aceste închideri pentru a analiza modul în care oamenii au experimentat izolarea, dar mai ales sentimentul de singurătate.
Ceea ce este clar este că fiecare dintre noi experimentează în mod diferit izolarea. Pentru unii oameni, acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea lor mentală și fizică; pentru alții, șansa de a avea propriul spațiu și timp personal este un adevărat avantaj, notează Science Alert.
Studiul a implicat 70 de participanți cu vârste cuprinse între 17 și 73 de ani și evidențiază necesitatea de a analiza singurătatea la nivelul tuturor generațiilor. Cu alte cuvinte, nu doar persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a suferi din cauza singurătății.
”Lockdown a fost un eveniment extraordinar și a prezentat o oportunitate fascinantă de a explora modul în care oamenii de toate vârstele experimentează singurătatea. Una dintre cele mai izbitoare constatări ale studiului nostru a fost cât de diferiți sunt oamenii, indivizii trăind aceleași situații ca pe un iad sau ca pe o fericire”, spune psihologul Rowena Leary de la Universitatea din York, Marea Britanie.
Voluntarii studiului au răspuns la o serie de întrebări deschise despre izolare și reacțiile lor la aceasta - inclusiv punctele înalte și cele joase - și despre utilizarea social media. Deși nu li s-a cerut să scrie în mod specific despre faptul că au fost singuri, subiectul a apărut adesea. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Românii, părere surprinzătoare despre un nou lockdown. Cele TREI virusuri care amenință omenirea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.