Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la declinul eforturilor globale de eradicare a rujeolei, în contexul în care bilanţul epidemiei izbucnite la jumătatea lunii octombrie în Samoa a ajuns la 55 de morţi, dintre care 50 sunt copii sub patru ani. Alţi 18 sunt spitalizaţi în stare critică, iar epidemia nu pare să dea înapoi. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 153 de cazuri noi de rujeolă, împingând numărul total de cazuri la 3.881, la o populaţie totală de 200.000 de locuitori.
Măsurile de urgenţă luate de autorităţi au inclus o campanie de imunizare obligatorie şi închiderea şcolilor, însă acestea nu s-au dovedit suficiente pentru a ţine sub control epidemia, într-o ţară deosebit de vulnerabilă, cu o rată scăzută de vaccinare (31%), arată surse citate de agerpres.ro.
Jose Hagan, director regional OMS pentru regiunea Pacificului de Vest, a declarat că epidemia din Samoa aminteşte de pericolele asociate cu "probabil cea mai contagioasă boală pe care o cunoaştem". „Din păcate, letalitatea rujeolei este mult mai mare decât cred oamenii", a declarat el pentru Radio Noua Zeelandă. "Este o boală gravă şi nu mai suntem obişnuiţi să o vedem, aşa că mortalitatea ei este o sursă de surpriză".
Hagen a amintit că, în ultimii 20 de ani, se estimează că 21 de milioane de vieţi au fost salvate prin accesul la vaccinul împotriva rujeolei.
Neîncrederea în vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) a fost cauzată de un studiu din 1998 care a legat vaccinarea de autism. Cu toate acestea, s-a stabilit rapid că autorul a falsificat rezultatele, iar de atunci mai multe studii au arătat că vaccinul nu creşte deloc riscul de autism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.