Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat marţi un nou program destinat tratării gratuite a mii de copii bolnavi de cancer în ţările cu venituri mici şi medii, având ca obiectiv creşterea ratelor de supravieţuire, care stagnează, informează AFP, citează Agerpres.
"Ţările din faza pilot vor primi gratuit un flux neîntrerupt de medicamente împotriva cancerului la copii, a căror calitate va fi asigurată", a explicat OMS într-un comunicat.
Mongolia şi Uzbekistanul vor fi primele ţări care vor beneficia de aceste livrări, urmate de Ecuador, Iordania, Nepal şi Zambia, celelalte participante la această etapă-test, potrivit agenţiei ONU.
Circa 5.000 de copii ar urma să beneficieze de această campanie în 2025, în cel puţin 30 de spitale din aceste şase ţări.
OMS subliniază că ratele de supravieţuire în cazul cancerelor la copii sunt adesea sub 30% în ţările cu venituri mici sau medii (clasificare bazată pe venitul naţional brut pe cap de locuitor), în timp ce în ţările cu venituri ridicate acestea sunt de aproximativ 80%.
"Prea mult timp, copiii care suferă de cancer nu au avut acces la medicamente care le salvează viaţa", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Alte şase ţări au fost invitate să se alăture programului, iar organizaţia speră să ajungă la 50 de participanţi în următorii cinci până la şapte ani, având ca beneficiari aproximativ 120.000 de copii.
Potrivit OMS, circa 400.000 de copii dezvoltă cancer în fiecare an, majoritatea având acces limitat la resurse medicale.
"Se estimează că 70% dintre copiii aflaţi în această situaţie mor de cancer din cauza unor factori precum lipsa unui tratament adecvat, întreruperile tratamentului sau medicamentele de proastă calitate", a detaliat agenţia.
OMS a adăugat că livrările gratuite vor continua şi după faza pilot şi că se lucrează la asigurarea sustenabilităţii programului, care a fost anunţat în decembrie 2021.
Această campanie este realizată în parteneriat cu Spitalul de Cercetare Pediatrică St. Jude din Memphis, Statele Unite, care a finanţat lansarea sa cu 200 de milioane de dolari (194 de milioane de euro), potrivit OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.