OMS, COVID-19: Posibile „certificate electronice de vaccinare” pentru călătorii, nu „pașapoarte de imunitate”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pașaport, COVID, coronavirus. Foto: Pixabay
Pașaport, COVID, coronavirus. Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă emiterea de „pașapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de COVID-19, însă analizează perspectivele folosirii unor „certificate electronice de vaccinare”, precum cele dezvoltate împreună cu Estonia.

Estonia și OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare - "un card galben inteligent" - pentru o eventuală utilizare în urmărirea datelor medicale și pentru consolidarea programului internațional COVAX, lansat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri.

„Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare", a declarat Siddhartha Datta, un expert OMS în materie de vaccinuri, în cadrul unei videoconferințe de la Copenhaga, notează Agerpres. 

El a avertizat că orice inițiativă tehnologică nu trebuie să copleșească țările în mijlocul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, trebuie să respecte diferite legi și să asigure trecerea frontierelor fără probleme. De exemplu, unele aplicații naționale de urmărire a cazurilor de COVID-19 nu funcționează în străinătate.

Un alt oficial OMS, Catherine Smalwood, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea „pașapoartelor de imunitate” ca parte a măsurilor privind revenirea la o anumită normalitate în ceea ce privește călătoriile transfrontaliere.

„Nu recomandăm pașapoartele de imunitate și nici testarea ca mijloc de prevenire a transmiterii transfrontaliere” a COVID-19, a mai spus Smallwood, care a cerut în schimb ca fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie.

Ea a afirmat totodată că OMS nu recomandă testele rapide antigen folosite de unele companii aeriene pe aeroporturi, în condițiile în care testele antigen sunt mai puțin precise decât testele PCR moleculare și astfel unele cazuri de infectare ar putea rămâne nedetectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel