OMS, coronavirus: Este o EPIDEMIE neuniformă, ar putea fi prima PANDEMIE controlabilă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS

Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat în briefingul de astăzi că epidemia de coronavirus Covid-19 este neuniformă și că pandemia poate fi prevenită.

Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, în briefingul de presă ținut la Geneva că hotărârea OMS de a controla epidemia de coronavirus Covid-19 e de nestrămutat. 

Amenințarea unei pandemii a devenit reală

„Angajamentul nostru de a combate epidemia COVID-19 nu va înceta. După cum știți, în weekend am depășit 100.000 de cazuri raportate de COVID-19 în 100 de țări. Cu siguranță este îngrijorător faptul că atât de multe persoane și țări au fost afectate atât de repede. Acum că virusul este în atâtea țări, amenințarea unei pandemii a devenit foarte reală. Ar fi însă prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată. Concluzia este că nu suntem la mila acestui virus. Marele avantaj pe care îl avem este că deciziile pe care le luăm cu toții - ca guverne, întreprinderi, comunități, familii și indivizi - pot influența traiectoria acestei epidemii. Trebuie să ne amintim că printr-o acțiune decisivă și din timp, putem încetini virusul și preveni infecțiile”, a explicat Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat că cea mai mare parte din persoanele infectate se vindecă. Deși virusul s-a răspândit în numeroase țări, de fapt cele mai multe persoane infectate sunt în doar în patru dintre ele, restul având mult mai puține cazuri. Este și unul dintre motivele pentru care nu va fi declarată, deocamdată, pandemie. 

Mare parte din pacienții infectați se vindecă

„Printre cei care sunt infectați, cei mai mulți se vor recupera. Din cele 80.000 de cazuri raportate în China, peste 70% s-au recuperat și au fost externate. De asemenea, este important să ne amintim că analizând doar numărul total de cazuri raportate și numărul total de țări asta nu ne spune povestea completă. Dintre toate cazurile raportate la nivel mondial până în prezent, 93% sunt din doar patru țări. Aceasta este o epidemie inegală la nivel global. Diferite țări se află în diferite scenarii, necesitând un răspuns adaptat. Nu este vorba despre contenție sau atenuare - ceea ce este o falsă dicotomie. Este vorba despre ambele. Toate țările trebuie să adopte o strategie globală combinată pentru controlul epidemiilor și învingerea acestui virus mortal”, a explicat Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a îndemnat toate țările lumii care continuă să găsească, să testeze și să urmărească contactele acestora, „nu numai că-și protejează propriii oameni, ci pot afecta, de asemenea, ceea ce se întâmplă și în alte țări, și la nivel global”.

Conform OMS, în acest moment, din punct de vedere epidemic, țările lumii care prezintă cazuri de infecție sunt catalogate în 4 categorii, fiecare din ele având anumite măsuri de luat.

„OMS a consolidat îndrumările pentru țările din cele 4 categorii: adică cele fără cazuri; cele cu cazuri sporadice; cele cu focare; și cele cu transmisie în comunitate. Pentru toate țările, scopul este același: oprirea transmiterii și prevenirea răspândirii virusului. Pentru primele trei categorii, aceste țări trebuie să se concentreze pe găsirea, testarea, tratarea și izolarea cazurilor individuale și urmărirea contactelor lor. În zonele cu răspândire în comunitate, testarea fiecărui caz suspect și urmărirea contactelor acestuia devine mai dificilă. Trebuie luate măsuri pentru a preveni transmiterea la nivel de comunitate pentru a reduce epidemia la focare gestionabile. În funcție de contextul lor, țările cu transmisie comunitară ar putea lua în considerare închiderea școlilor, anularea întrunirilor în masă și alte măsuri pentru reducerea expunerii”, a spus dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Ce reguli trebuie să respecte toate țările lumii:

Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că „elementele fundamentale ale răspunsului sunt aceleași pentru toate țările:

Mecanisme de răspuns în caz de urgență;

Comunicări de risc și implicare publică;

Găsirea cazurilor și urmărirea contactelor;

Măsuri de sănătate publică, cum ar fi igiena mâinilor, eticheta respiratorie și distanțarea socială;

Testare de laborator;

Tratarea pacienților și pregătirea spitalelor;

Prevenirea și controlul infecțiilor;

Și o abordare a întregii societăți, a tuturor guvernelor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel