OMS avertizează: Există peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase

Sonia Baciu |
Data publicării:
oms avertizeaza exista peste 500 de subvariante de omicron. FOTO: Freepik @MrDm
oms avertizeaza exista peste 500 de subvariante de omicron. FOTO: Freepik @MrDm

OMS avertizează că există peste 500 de subvariante de Omicron, iar principala cauză este relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 permite apariția a noi tulpini ale coronavirusului SARS-CoV-2, potențial mortale, transmite Agerpres.

Astfel, directorul OMS, Adhanom Ghebreyesus, a declarat că deşi circa 90% din populaţie a dobândit o formă de imunitate, prin boală sau prin vaccinare, noile variante pot apărea, potrivit AFP şi Reuters.

Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă apariţiei unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid şi să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros la o conferinţă de presă.

”OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării”, a anunţat directorul OMS.

Cu toate acestea, el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că ”încă nu am ajuns aici”, iar ”lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, declarată ”variantă de îngrijorare” cu un an în urmă, s-a răspândit între timp în lumea întreagă, dovedindu-se a fi mai contagioasă decât predecesoarea sa, Delta, chiar dacă a provocat relativ mai puţine decese.

Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

Vezi și: Depresia financiară, cum știi dacă o ai și cum ieși din ea. Leca: Dacă înțelegi asta, vei putea supraviețui. Raționalizarea NU e un cuvânt groaznic

Masca, protecție împotriva COVID-19, dar și a virusului sincițial respirator (VSR)

În contextul valului de infecții respiratorii, mai ales în rândul celor mici, tot mai multe autorități naționale recomandă utilizarea măștilor în spațiile închise și aglomerate. Purtarea măștii nu îi protejează doar pe adulți de posibile îmbolnăviri cu gripele sezoniere, cât îi protejează pe bebeluși și copiii mici, care încă nu au format sistemul imunitar, de bronșiolita cu virus sincițial respirator (VSR), infecție respiratorie ce face ravagii în lume.

Medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că acest val cel mai mare din ultimul deceniu, în țările din Uniunea Europeană, și de trei ori mai mare decât cel de anul trecut, când încă se purta masca de protecție.

Când se declară sfârșitul pandemiei. Numărul cazurilor este în scădere. Ce așteaptă autoritățile

Când se declară sfârșitul pandemiei în contextul în care numărul cazurilor la nivel național, dar și mondial este în scădere. Ministerul Sănătății susține că nu este exclus să apară noi tulpini care să genereze și alte valuri de infecții cu noul coronavirus.

”În prezent, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 este în scădere, situație îmbucurătoare pentru sistemul medical românesc. Asta nu înseamnă că nu mai pot apărea situații de creștere a acestor cazuri, fapt demonstrate de istoria recentă când, ulterior unor perioade de reducere a numărului îmbolnăvirilor, au urmat perioade de creștere substanțiale, fără a se defini o ciclicitate.

Țări de pe toate continentele se confruntă cu îmbolnăviri cauzate de virusul SARS-COV-2. Urmare a analizării informațiilor colectate până în prezent, este dificil de estimat o dată calendaristică pentru declararea încetării pandemiei”, arată Ministerul Sănătății, într-un răspuns oferit unui parlamentar. Citește mai departe AICI

România, bilanț COVID-19, 21-27 noiembrie

Potrivit celei mai recente raportări, în România, în intervalul 21 - 27 noiembrie 2022 au fost înregistrate 2.387 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 629 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Vezi aici incidența pe județe

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.296.834 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.17.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 202 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 603. De asemenea, la ATI, sunt internate 94 persoane. Dintre cei 94 pacienți internați la ATI, 77 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 56 sunt minori, toți fiind internați în secții și 0 la ATI.

DECESE

Până în 28 noiembrie, 67.276 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat. În intervalul 21.11.2022 (10:00) – 27.11.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 23 decese (10 bărbați și 13 femei).

Decesele au fost înregistrate: 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 4 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 12 la categoria peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.

Dintre pacienții decedați, 2 erau vaccinați și 21 nevaccinați.

TESTARE

În intervalul 21 - 27 noiembrie au fost efectuate 13.264 teste RT-PCR și 61.136 teste rapide antigenice.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.631.526 teste RT-PCR și 12.128.234 teste rapide antigenice.

Vezi și: Bronșiolita cu VSR, tratament la domiciliu. Craiu: Copilul nu are nevoie de medicamente inhalatorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel