OMS, AVERTISMENT privind consumul de sare: Excesul de sodiu în alimentaţie crește riscul de boli cardiovasculare
Sarea în exces în alimente şi băuturi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale potenţial fatale, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a...
OMS estimează că 11 milioane de decese la nivel global sunt asociate unei alimentaţii de slabă calitate în fiecare an, între care 3 milioane sunt atribuite nivelului ridicat de aport de sodiu, se arată într-un raport. În multe ţări bogate şi în tot mai multe state cu venituri mici o proporţie semnificativă a sodiului în dietă provine de la alimente fabricate precum pâine, cereale, carne procesată şi produse lactate, inclusiv brânză, a mai spus OMS.
Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării, iar sodiul este un mineral care reglează cantitatea de apă din organism. Autorităţile trebuie să stabilească politici de reducere a consumului de sare şi să ofere oamenilor informaţii pentru a face alegeri alimentare potrivite, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Avem nevoie ca industria produselor alimentare şi a băuturilor să reducă nivelurile de sodiu în alimentele procesate", a spus şeful OMS într-un comunicat.
Noile linii directoare stabilite de OMS, pentru 64 de categorii de alimente şi băuturi, vizează să îndrume autorităţile din domeniul sănătăţii din cele 194 de state membre în discuţiile cu industria alimentară şi a băuturilor. De exemplu, chipsurile din cartofi trebuie să conţină maximum 500 de miligrame de sodiu la o porţie de 100 de grame, plăcintele şi produsele de patiserie până la 120 mg de sodiu şi carnea procesată până la 360 mg de sodiu, conform criteriilor stabilite de OMS.
"Excesul de sodiu în alimentaţie creşte tensiunea arterială şi, în consecinţă, creşte riscul de boli cardiovasculare", a mai spus organizaţia. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bolilor netransmisibile la nivel mondial, responsabile pentru 32% din totalul deceselor, a mai spus OMS. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu obezitatea, bolile de rinichi cronice şi cancerul gastric, se mai arată în raport.
OMS le recomandă oamenilor să consume mai puţin de 5 grame de sare (sau mai puţin de 2 grame de sodiu) pe zi. Obiectivul său global, stabilit în 2013, este reducerea cu 30% a consumului mediu de sare de către populaţie până în 2025, a mai spus OMS, care a adăugat că "în prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv".
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
