OMS, 20 de milioane de copii nevaccinați contra rujeolei, difteriei și tetanosului în 2018. Date alarmante

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Imunizare
Imunizare

OMS, date noi: 20 de milioane de copii la nivel mondial – adică mai mult de 1 din 10 - nu au fost vaccinați anul trecut împotriva unor boli care le pot pune viața în pericol precum rujeola, difteria și tetanosul, conform unor noi date publicate astăzi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

La nivel global, din 2010 încoace, rata de vaccinare cu trei doze din vaccinul contra difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP3) și o doză din vaccinul antirujeolic a stagnat la circa 86%. Acest procent, deși ridicat, nu este suficient pentru a proteja împotriva epidemiilor unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, fiind nevoie de o rată a imunizării de 95% la nivel global, de țară sau de comunitate.

20 de milioane de copii neprotejați

„Vaccinurile sunt unul dintre cele mai importante instrumente pe care le avem pentru a preveni epidemii și pentru a păstra omenirea în siguranță", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicatul de presă al organizației.

„Deși în ziua de azi mare parte dintre copii sunt vaccinați, mult prea mulți sunt lăsați în urmă. Inacceptabil este că, de cele mai multe ori, cei expuși celui mai ridicat grad de risc - cei săraci, marginalizați, din zonele de conflict sau forțați să-și părăsească domiciliul - nu primesc aceste vaccinuri".
Majoritatea copiilor nevaccinați trăiesc în țările cele mai sărace și sunt în mod disproporționat în statele fragile sau afectate de conflicte. Aproape jumătate dintre numărul copiilor nevaccinați trăiesc în doar 16 țări: Afganistan, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria și Yemen.

Dacă acești copii se îmbolnăvesc, ei sunt în pericol de a suporta cele mai severe consecințe pentru sănătate și au cele mai mici șanse de a beneficia de tratamentul și asistența care le-ar putea salva viețile, notează experții OMS.

Epidemiile de rujeolă dezvăluie lacune în acoperirea vaccinală, adesea pe mai mulți ani. Disparitățile stricte în ceea ce privește accesul la vaccinuri persistă în toate țările, indiferent de nivelul de venit. Acest lucru a dus la izbucnirea unor epidemii de rujeolă în multe părți ale lumii - inclusiv în țările care au rate ridicate de vaccinare globală.

România, în top 10 țări cu cele mai multe cazuri de rujeolă

În 2018, cazurile de rujeolă raportate la nivel global au fost aproape duble față de 2017, ajungând la circa 350.000.

„Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a lupta contra bolilor care pot fi prevenite", a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităților în care copiii nu sunt vaccinați din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, anumite cazuri, din neglijență. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil".

Ucraina se află pe primul loc în lista țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei în 2018. Deși în prezent acest stat a reușit să vaccineze peste 90% dintre copii, rata de imunizare a fost scăzută timp de mai mulți ani, ceea ce lasă un mare număr de copii cu vârsta mai mare și de adulți în pericol de a se îmbolnăvi.

România este poziționată pe locul al zecelea în lista țărilor cu cea mai ridicată rată de incidență a rujeolei în 2018, potrivit comunicatului dat publicității de OMS. Despre țara noastră se mai spune că rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a fost de 90% în 2018, în comparație cu 95% în 2010.

Mai multe alte țări cu incidență ridicată și cu o acoperire ridicată au grupuri semnificative de persoane care au ratat vaccinul rujeolic în trecut. Acest lucru arată cum acoperirea scăzută în timp sau în comunitățile discrete de persoane nevaccinate pot declanșa focare mortale.

Date despre HPV disponibile pentru prima dată

Raportul prezintă, pentru prima dată, statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul împotriva Virusul Papiloma Uman (HPV), care protejează fetele împotriva cancerului cervical mai târziu în viață. Din anul 2018, 90 de țări au introdus vaccinul împotriva HPV în programele lor naționale de imunizare – asta înseamnă o acoperire a 1 din trei fetițe-, se mai arată în document.

Doar 13 dintre ele sunt țări cu venituri mici. Asta îi lasă pe cei care sunt cei mai expuși riscului unor efecte devastatoare ale cancerului de col uterin să aibă cel mai slab acces la vaccin.

Împreună cu parteneri precum GAVI, Alianța pentru vaccinuri și inițiativa "Measles & Rubella", OMS și UNICEF sprijină țările în vederea consolidării sistemelor de imunizare și a reacției la focare, inclusiv prin vaccinarea tuturor copiilor cu imunizare de rutină, efectuarea de campanii de urgență și instruirea și echiparea lucrătorilor din domeniul sănătății ca parte esențială a asistenței medicale de calitate primare, se mai arată în documentul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel