Omicron: experții avertizează că valul 5 va începe mai devreme. Copiii vor fi mai vulnerabili

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus Foto: CDC from pexels.com
Coronavirus Foto: CDC from pexels.com

Valul cinci al pandemiei care se preconizează că va fi cu varianta Omicron dominantă, ar putea începe mai devreme decât s-a preconizat, avertizează experții. Ei spun că cei mici vor fi mult mai vulnerabili.

Experții în sănătate spun că valul cinci al pandemiei va începe să fie simțit încă de săptămâna viitoare și estimează că am putea ajunge în februarie la 20.000 de cazuri pe zi. De asemenea, atrag atenția că cei mici vor fi mult mai vulnerabili.

Cercetătorul Octavian Jurma și medicul Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină au explicat la Digi 24 că numărul cazurilor s-a dublat de la o zi la alta și, de asemenea, a crescut numărul deceselor. Astfel, România a avut, ieri, peste o mie de infectări în 24 de ore, după aproape trei săptămâni în care acest prag nu a mai fost atins. De asemenea, numărul deceselor a crescut, din nou, ieri.

La nivelul întregii planete, au fost înregistrate marți 1,44 milioane de infectări cu SARS-CoV-2, cel mai mare număr de îmbolnăviri de când a început pandemia. 

Octavian Jurma: când începe valul 5 al pandemiei 

Doctorul Octavian Jurma consideră că valul cinci în România a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistică o vom avea în momentul în care numărul de secvențieri va arăta că majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron. Cercetătorul este de părere că până la sfârșitul acestei săptămâni, ponderea cazurilor Omicron în secvențierile din România va depăși 50 la sută și acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 în România, adică săptămâna viitoare cel târziu.

Până când o variantă devine dominantă, numărul cazurilor rămâne într-un platou, dar după aceea se va intra într-o fază de creștere exponențială. Dacă aplicăm ceea ce știm despre Omicron - a cărui rată de dublare este între 2,5 și 3 zile - înseamnă că va produce un val imediat după deschiderea școlilor, cu o creștere accelerată, practic de două ori mai repede decât valul Delta, și cu un vârf în jurul datei de 10 februarie. Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și într-o variantă optimistă s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca. Depinde însă foarte mult de măsurile care se iau, subliniază Octavian Jurma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel